Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Volop marktkansen voor vroege blauwe bessen uit GeorgiŽ

Wat in 2005-2006 begon als een teeltproject voor blauwe bessen van het Georgische ministerie van Landbouw is inmiddels uitgegroeid tot een veelbelovende onderneming voor de drie bedrijven die de plantages in 2016 van de regering kochten.


Nadat de zuurgraad van de bodem was bepaald, werden er oorspronkelijke planten overgebracht vanuit de Fall Creek Nursery in de Verenigde Staten. Er werden 9 rassen geselecteerd: O'Neal, Misty, Legacy, Reka, Bluecrop, Bluejay, Bluegold, Chandler en Earliblue. Sinds die tijd zijn er ook andere rassen beschikbaar gekomen waaronder Duke, Brigitta en Aurora. "Nadat we in 2012 en 2013 indrukwekkende resultaten behaalden, kregen steeds meer telers interesse in de blauwebessenteelt. Ons bedrijf Blueberry LLC heeft in 2016 de plantage in Naruja van de regering gekocht. Het ministerie van Landbouw is heel actief op het gebied van ontwikkeling en biedt een scala aan programma's om telers te helpen met het verstevigen van hun concurrentiepositie op de internationale markt. Onze nieuwe plantage is gedeeltelijk gefinancierd door de overheid. We zijn ook van plan om een aanvraag te doen om de bouw van een koelfaciliteit te kunnen financieren," vertelt Mamia Janashia van Blueberry LLC.

Kansen voor Georgische blauwe bessen vroeg in het seizoen
In het voorjaar van 2017 bedraagt het Georgische blauwebessenareaal ongeveer 200 hectare met een gemiddelde grootte van 10 tot 15 hectare per plantage. Doordat de plantages kleinschalig zijn, worden de bessen met de hand geplukt waardoor er minder fruit verloren gaat."Het feit dat ons seizoen eerder begint dat dat in OekraÔne en Wit-Rusland geeft ons de mogelijkheid ons fruit op de Russische markt af te zetten voordat onze concurrenten dit doen. Onze blauwe bessen zijn vrijwel uitsluitend bestemd voor de export omdat ze nog te duur zijn voor consumenten op de binnenlandse markt. Rusland is een belangrijke markt voor ons en daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is deze markt voor ons dichterbij dan de EU. Daarnaast gelden er momenteel geen specifieke eisen zoals GlobalGAP-certificering. Hoewel Polen geen toegang heeft tot de Russische markt, zullen we nooit elkaars concurrenten worden omdat onze bessen veel vroeger op de markt komen. Dit geldt echter niet voor bessen uit Marokko, Portugal en Spanje."


Global Berry Conference
"Onlangs hebben we deelgenomen aan de Global Berry Conference in Rotterdam om ons te oriŽnteren op de EU-markt. Het was een geweldige gelegenheid om zachtfruittelers en -distributeurs te ontmoeten, die mogelijk belangstelling voor onze blauwe bessen hebben. We zijn dus hoopvol gestemd. Het is echter wel een ontwikkeling voor de langere termijn want we produceren nog maar 2 tot 3 jaar en het zal dan ook nog een aantal jaren duren voordat onze volumes toereikend zijn voor de export," besluit Mamia.


Voor meer informatie:
Mamia Janashia
Blueberry LLC
Tel: +995 577080609
Email: info@blue-berry.ge
Skype: blue-berry.ge
www.blue-berry.ge

Publicatiedatum: 21-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: