Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venezuela: moeilijk om pootaardappelen te importeren

De problemen in de Venezolaanse aardappelproductie zijn dit seizoen groter geworden. De vertraging in de import van pootaardappelen was doorslaggevend. Het poten begon later dan gewoonlijk en 50% van de oogst ging verloren aan het begin van het regenseizoen.

In Carabobo verwachtten producenten 5.250.000 kilo te kunnen oogsten op 350 hectare. Ze moesten de aardappelen echter uit de grond halen vóór de oogstcyclus de 90 dagen had bereikt en konden slechts 2.625.000 kilo oogsten. "De opbrengst verslechterde door het wateroverlast", aldus de directeur van de Nationale Federatie van Aardappel- en Groenteproducenten van Venezuela, Aldemaro Ortega.

Volgens producenten is de uitwisselingsregeling verantwoordelijk voor een nieuwe crisis. De pootaardappelen kwamen op het verkeerde moment aan en de vergunning om te importeren werd pas laat toegewezen.

70 van de 72 producenten uit Carabobo slaagden erin een deel van hun productie te oogsten, terwijl de andere twee nog wachten op het afvoeren van water om dan de conditie van de aardappelen te controleren en de schade te evalueren. "We moeten wachten tot de zon gaat schijnen, zodat we machines kunnen inzetten en kunnen oogsten."

Ortega had eerder gevraagd of de pootaardappelen opnieuw geïmporteerd konden worden, zodat het binnen de gestelde tijd zou aankomen. "Dat werd dit jaar niet gedaan vanwege de toestand waarin het land nu verkeert. Ons werd verteld dat er geen geld was."

Verminderde verliezen
Door de wisselkoers werden de kosten en verliezen groter. Een zak pootaardappelen van 25 kilogram dat eerder 1.050 bolivars kostte, kost nu 30.000 bolivars, ofwel 2.757% meer. Ondertussen steeg de prijs van een zak compost van 2.263 bolivars naar 6.000 bolivars en de arbeidsprijzen gingen van 7.000 bolivars per week naar 45.000.

Het resultaat was dat aardappelen een van de duurste gewassen werden voor de sector. "Als het zo door blijft gaan, zal het onmogelijk zijn dit gewastype te blijven ondersteunen. De overheid moet ons helpen."

Source: el-carabobeno.com
Publicatiedatum: