Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Populariteit zachtfruit groeit in ItaliŽ


De markt voor zachtfruit groeit maar niet iedereen kan de kansen van deze trend benutten. We spraken met Matteo Bortolini, directeur van Societŗ Cooperativa Agricola Sant'Orsola tijdens zijn bezoek aan de regio Ragusa. Siciliaanse gewassen spelen de laatste jaren een grote rol in de sector en vormen de nieuwste uitbreiding van San'Orsola, dat veertig jaar geleden startte met de aardbeien- en zachtfruitteelt in Trentino. Inmiddels heeft de coŲperatie zich ontwikkeld tot marktleider met een omzet van Ä56 miljoen.

Mr. Bortolini, waarom heeft Sant'Orsola voor SiciliŽ gekozen?
Matteo Bortolini (MB): "We zijn in de jaren zeventig in Trentino ontstaan. We begonnen met de teelt van aardbeien, gevolgd door blauwe bessen, frambozen, bessen, bramen, kruisbessen en kersen, die tussen 20 juni en 20 juli worden geoogst. De consumptie is in de loop der jaren toegenomen en er is nu ook buiten het seizoen vraag. Om hier op in te kunnen spelen, zijn we op zoek gegaan naar andere productiegebieden. We begonnen in CalabriŽ, vervolgens ook in Veneto en sinds zeven jaar zijn we ook in SiciliŽ gevestigd. We telen ook voorbeeldgewassen op het eiland zodat telers kunnen zien hoe kleinfruit geteeld wordt."Hoeveel leden zijn er in SiciliŽ en hoe groot is het areaal? Welke rassen worden er geteeld? 
Sant'Orsola telt 880 leden in heel ItaliŽ. 40 hiervan zijn op SiciliŽ gevestigd waar zij jaarrond frambozen telen (lagorai Plus en Vajolet). Het areaal in SiciliŽ bedraagt 30 hectare en het totale areaal in heel ItaliŽ 426 hectare.

 

Wanneer begint de pluk en heeft het seizoen vertraging opgelopen ten opzichte van vorig jaar? Kunt u een productieraming geven voor de komende vijf jaar? 

De eerste volumes frambozen werden in SiciliŽ in 2016 geoogst. De productie bedroeg 130 ton. Dit jaar verwachten we 300 ton te oogsten, hoewel het seizoen zo'n 15 dagen vertraging opgelopen heeft als gevolg van het slechte weer. De doelstelling voor de komende vijf jaar is de productie te verdubbelen en een totaal volume van 9.000 ton te realiseren.Hoe gaat de logistiek in zijn werk?

De totale binnenlandse productie wordt verzameld door onze faciliteit in Pergine Valsugana waar het fruit wordt verpakt nadat het aan een strenge kwaliteitscontrole is onderworpen. De producten worden gedurende het hele distributieproces gekoeld bewaard. We vragen onze partners hun producten tweemaal per dag aan hun lokale faciliteit te leveren.

Verschillen de rassen die in SiciliŽ geteeld worden van die uit andere regio's en is er nieuws te melden over de rassen?
De coŲperatie eist dat leden bepaalde rassen telen die geselecteerd zijn aan de hand van een aantal criteria zoals kleur, externe en organoleptische kenmerken. In onze testcentra wordt onderzoek gedaan naar nieuwe rassen maar momenteel is er op dit front weinig nieuws te melden.Wat zijn de specifieke eisen van zachtfruit op het gebied van arbeid, irrigatie en voeding? 
Frambozen zijn moeilijk en blauwe bessen zijn iets eenvoudiger te telen. We hanteren echter zeer hoge kwaliteitscriteria en we richten ons op het verbeteren van zowel de kwantiteit als de kwaliteit. We nemen geen genoegen met alleen een groter productievolume!

Waarom beschermde en substraatteelt? 
Om het fruit te beschermen tegen de elementen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, richten we ons op natuurlijke vijanden en nuttige insecten. Met substraatteelt zijn we in de jaren negentig in een klein aantal gebieden gestart.

Hoeveel fruit is bestemd voor de bewerkte sector en hoeveel voor de versmarkt?
Onze gehele productie is bestemd voor de verse verkoop. In het geval van bijzondere weersomstandigheden, komt het ook wel voor dat we een deel van ons fruit invriezen. 

We hebben het al volop gehad over de populariteit van dit fruit maar wat zijn de productiekosten en opbrengsten per hectare? Wat zijn uw belangrijkste afzetmarkten? 
De initiŽle investering is vrij hoog. Ons doel is om het resultaat voor onze leden te maximaliseren maar dit vergt toewijding en inzet. We werken voornamelijk op de binnenlandse markt en zo'n 10% van het fruit wordt geŽxporteerd naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.Voor meer informatie:
Sant'Orsola Soc. Coop. Agricola
Sara Bellini
Via Lagorai 131
38057 Pergine Valsugana (TN)
Tel.: (+39) 0461 518170
Cell.: 335 5642361
Email: sara.bellini@santorsola.com
Web: www.santorsola.com
Facebook: www.facebook.com/CoopSantOrsola

Publicatiedatum: 20-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: