Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tuinbouw ItaliŽ getroffen door hagelstormen

Voor de Italiaanse tuinbouwsector zijn de Paasdagen verre van vrolijk verlopen. Na maanden van droogte en bovengemiddelde temperaturen heeft een zware storm schade aangericht in een groot gebied tussen de regio's Veneto en Marche.


Beschadigde radicchio in Chioggia (bron:Gbp)

Er is melding van schade gemaakt in Chiogga, Pesaro, Bologna, Ravenna en Cesena. Door hagel en wind en met name de zware neerslag raakten fruit (vooral abrikozen en aardbeien) en groenten (radicchio, spinazie en uien) beschadigd. 

Giuseppe Boscolo Palo, voorzitter van het Consorzio del Radicchio di Chioggia, legt uit dat het allemaal begon met een waterhoos in de Lagune. Vervolgens werd het gebied tussen de rivieren Brenta en Adige getroffen door hagelbuien waardoor de vroege radicchio-oogst beschadigd raakte. "In de minst getroffen gebieden is zo'n 10% van de productie verloren gegaan. We houden er dus rekening mee dat het elders erger zal zijn. Ik sprak een paar telers die vrezen dat hun verliezen tot 30% oplopen."In de buurt van Medicina (Bologna) is de schade aan de uienoogst groot en ook in de heuvels rondom Imola, bekend voor de abrikozenteelt, is er schade gemeld. Castel San Pietro, Budrio, Castenaso, Crevalcore en Granarolo werden ook door hagelstormen geteisterd, evenals Palata di Crevalcore, Decima di San Giovanni in Persiceto, Castello d'Argile en Pieve di Cento.

In de regio Ferrara sloeg de hagel toe in Codigoro. Technicua Alessandro Passerine laat weten dat de laaggelegen delen van Ferrara, richting de kust (Bondeno, Cento en Renazzo) door zware hagel zijn getroffen.Anti-hagel net met hagelstenen. Rechts door de wind (met snelheden tot 85 km/uur) afgebroken kiwitakken in de streek rondom Cesena

In Ravenna bleef een aantal gebieden gespaard. De kustgebieden en Casola Valsenio kregen daarentegen de volle laag. Er werd melding gemaakt van hagelstenen ter grootte van walnoten. Met name de provincies ForlŪ en Cesena werden getroffen.

Beschadigde aardbeienplanten in Gambetolla. De schade wordt pas 24-48 uur na het noodweer duidelijk

Producent Massimo Brunelli uit Cesena liet ons zijn beschadigde nectarines zien. Gelukkig had Brunelli een aantal dagen geleden zijn twee hectare Pink Lady appelen met anti-hagel netten afgedekt. De abrikozenboomgaard van zijn buurman raakte wel zwaar beschadigd.In Gambettola liepen aardbeienplanten in de volle grond veel schade op. Het Consorzio Agrario Adriatico laat weten dat door de harde wind veel jonge kiwibomen afgebroken zijn.Christian Zavalloni, producent in de regio Cesena, meldt dat zijn spinazieplanten, die tussen 18 en 20 april geoogst zouden worden, verloren zijn gegaan.


Spinazie die op het punt stond geoogst te worden, raakte zwaar beschadigd door hagel

Ook de uienoogst liep schade op maar omdat dit een laat gewas is, kan de productie zich mogelijk nog herstellen. De hagelstenen hebben afdeknetten doorboord en de wind heeft kratten en dozen omver geblazen.


Afdekmateriaal doorboord door hagelstenen

Naast de schade zullen telers meer kwijt zijn aan het behandelen van hun fruit tegen de schimmel Monilia, zodat deze zich niet verder verspreid naar abrikozen, perziken en andere fruitsoorten.De hagelstormen troffen zelfs lager gelegen streken zoals Rimini. Voor de komende dagen wordt er koud weer voorspeld.


Publicatiedatum: 20-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: