Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belgische industrie gaat terugschroeven in productiecapaciteit"

Tholen - De Belgische aardappelmarkt ziet er anders uit dan andere jaren. "Ik heb vernomen dat de Belgische industrie de capaciteit gaat terugschroeven", vertelt Gino Martens van Martens Potatoes. Hij beschrijft de situatie als volgt: "In de periode van Interpom is men van 20 naar 25 euro gegaan in prijs. In januari heeft de industrie verschillende contracten afgesloten met de retail op basis van die 25 euro. Dat is verkocht voor zes maanden. Het gevolg om de frietprijzen voor retail omhoog te trekken is dat de verkoop wat stokt. Daardoor wordt er meer voorraad opgebouwd in de friet. Dit heeft als gevolg dat de industrie de capaciteit terug gaat schroeven."



Vier factoren die verkoop vertraagt
Hij benadrukt dat dit een prognose is en dat hij er ook naast kan zitten. "Inschatten van de markt is altijd moeilijk, maar zo zie ik de aardappelmarkt voor de industrie in België op het ogenblik." Volgens Martens zijn er vier factoren die de verkoop van diepvriesfriet vertraagt en minder goed loopt dan voor nieuwjaar. "Allereerst is de frietprijs omhoog getrokken per december 2016, met als gevolg dat er kopers afhaken. Punt twee is de Brexit. Dat is nu nog niet effectief, maar het is al wel te merken. Er gaat enorm veel friet van West-Vlaanderen naar Engeland en op dit moment staat de pond veel lager. Dit betekent dat de friet voor de consument daar duurder wordt. Een derde factor is het verhaal met Brazilië, er komt daar een flinke importheffing, dus dat heeft veel invloed op het exportvolume. Als laatste is alles een beetje vroeg gepoot en de nieuwe oogst zit keurig in de grond. Ook dat geeft stemming. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat de prijs van 25 naar 20 terug is gegaan. Daarentegen meldt het PCA dat de stock van de vrije aardappelen in België historisch laag is. Dit merk je dan weer op de termijnmarkt. Die is deze week prijshoudend."

Industrie
Er zitten volgens hem op het moment nog behoorlijk wat aardappelen onder contract. De industrie schroeft dus wat terug in productie. Dat in combinatie met de voorraad van de diepvriesfriet die er is, gaan ze toch het einde van het seizoen halen. Het past altijd met die aardappelen. De markt regelt zichzelf. Natuurlijk horen telers dit niet graag, maar ik zie het wel op die manier."



Het weer in de lente
Wat gaat er verder nog gebeuren? "Veel zal afhangen van de weersomstandigheden de komende lente. Aardappelen zijn er genoeg, maar het is de stemming van de markt die de prijs bepaalt - en dat wordt bepaald door het voorjaarsweer.Onze regio in Het Meetjesland is in het noorden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de landelijke streek tussen de steden Gent en Brugge. "Wij zitten in het Meetjesland en hier staan gigantisch veel aardappelen. Er is een merkbare uitbreiding hier. We zien hier veel nieuwe percelen beplant met aardappelen die vorig jaar permanent grasland waren. Dit jaar mocht dat gebruikt worden om aardappelen te planten. Ik kan het niet precies meten, maar schat dat er hier zo'n 15% meer aardappelen staan in onze regio. Dat is gigantisch voor het nieuwe seizoen. Het is natuurlijk nog afwachten welk weer we krijgen, dus we kunnen nog niet zo ver vooruit voorspellen. Laten we nog geen prognoses maken naar volgend jaar toe."

Voor meer informatie:
Gino Martens
Martens Potatoes
Butswervestraat 46
9990 Maldegem
Tel: +32 50 71 63 18
GSM: +32 495 26 15 09
Fax: +32 50 71 88 40
info@martenspotatoes.be
www.martenspotatoes.be