Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dennis de Wit, Mts. P.B.A. De Wit & Zonen

“Bloemkoolautomaat is onze showroom”

Tholen – Bij P.B.A. De Wit & Zonen staat een bloemkoolautomaat voor de deur. Daar kunnen passanten voor een euro een vers geoogste en witte bloemkool kopen. "We zeggen wel eens dat het onze showroom is", vertelt Dennis de Wit. P.B.A. De Wit & Zonen teelt ongeveer 95 hectare aan bloemkool en 25 hectare pootaardappelen. De thuisverkoop is dus maar enkele procenten van het totaal. Toch loont de aanschaf van een automaat. Voor een euro gaat een van de deurtjes open. Dennis: "Natuurlijk zou ik het liefst alle bloemkool aan huis verkopen. Maar het grootste deel gaat naar Best of Four en die zet de bloemkool af bij AGF-direct."



Over de sloot
De verkoop via de automaat lijkt uit noodzaak geboren en is een prima oplossing voor alle ontberingen die een bloemkool langs de weg ondergaat. "Vroeger, als ze ons zagen, liepen mensen het land op om te vragen of ze een bloemkool konden kopen. Of passanten riepen of we een bloemkool over de sloot wilden gooien", vertelt Dennis de Wit. "Tien jaar geleden besloten we een kraam langs de weg neer te zetten." Maar dat blijkt niet de beste plek om de bloemkolen hagelwit en van goede kwaliteit te houden. Dennis: "Ze liggen in weer en wind waardoor de kwaliteit van de kool snel achteruit gaat. Bovendien nemen mensen soms eerst vijf tot tien kolen in de handen om te keuren. Ze nemen er wel een mee maar diegene waarin ze knepen en kneden legden ze terug. Die zijn op den duur ook niet meer representatief. Of de nevel van een langsrijdende vrachtwagen maakte de bloemkool zwart. Op een vakbeurs kwamen we deze automaat tegen en dat is wel een uitkomst."



A4-formaat
Automaten worden al vaker ingezet voor eieren, tomaten, raapstelen of klein fruit langs de weg maar met een paar aanpassingen is deze geschikt gemaakt voor bloemkolen en aardappelen. Aardappelen liggen er namelijk ook in. Er is vraag naar omdat bekend is dat de De Wit & Zonen ook (poot)aardappelen telen. De deurtjes zijn van A4-formaat, dus beide producten passen erin. Verder is alles geregeld. De automaat heeft een biljetlezer en geeft wisselgeld terug. Niemand hoeft ervoor thuis te blijven en de automaat wordt indien nodig bijgevuld.
De biljetlezer maakte het apparaat wel een stuk duurder, totaal zo'n 8000 euro. De drempel om aan te bellen voor wisselgeld is echter zo groot, dat ze besloten die functie in te laten bouwen, vertelt Dennis. Een koeling lieten ze achterwege. "Dat is niet nodig. In de supermarkt liggen de bloemkolen ook niet in een koeling. Bovendien, als het heel warm weer is, vullen we de automaat voor de helft. Dan willen de mensen toch geen bloemkool eten."



Koude handen
Bloemkool verkoopt beter als het kouder is, maar kou is ook welkom bij de groei van winterbloemkool. "In de bloemkool werken we het liefst met koude handen. Nu is het voor ons genieten. Winterbloemkool houdt echt van dit weer. Hij kan lekker rustig groeien zodat je mooie vaste kolen krijgt. We zijn twee weken geleden met de oogst begonnen, die doorloopt tot begin mei. Dan is het een weekje rustig en komt de voorjaarsbloemkool en zo gaan we door. Rond Sinterklaas hopen we het land leeg te hebben en verwerken we nog twee maanden aardappelen in de schuur. Dan is het even rustig. Het is 10 maanden hard werken en 2 maanden opladen", besluit Dennis.



Voor meer informatie:
Mts PBA de Wit & zn
Houterweg 4
Hoogkarspel
T: 06 46037898