Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieukeur-certificaat voor Yilmaz Radijs

Tholen - Yilmaz Radijs heeft als eerste radijsteler het Milieukeur-certificaat ontvangen. De teler hoopt hiermee nog een extra plusje richting haar afnemers te hebben. "Naar mijn weten zijn we de eerste Milieukeur-gecertificeerde radijsteler. Daarvoor moesten we aan strenge normen voldoen, maar daar hebben we aan voldaan. Ons principe is een milieuvriendelijke productie waarbij natuur en technologie elkaar ontmoeten. Ik durf ook te stellen dat we beschikken over de modernste radijskas van Europa. Met de modernste klimaatcomputer stemmen we water, licht, temperatuur en CO2 op elkaar af. Al het sloot- en regenwater gaat door de UV-ontsmetter. Hiermee besparen we kosten en hebben we beschikking over schoon spuit- en gietwater waarmee we ons chemiegebruik drastisch hebben gereduceerd."



Vijftien jaar geleden startte de Turkse ondernemer Zoef Yilmaz met het telen van radijs in Nederland. Na de start in enkele huurkassen, is het areaal van Yilmaz Radijs na de overname van een 10 hectare grote kas in 's-Gravenzande in 2015 inmiddels uitgegroeid tot 20 hectare. Wekelijks produceert het bedrijf 90 ton losse radijs en 180 ton bladradijs voor haar afnemers in Engeland, Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en België. Eén ding stoorde de radijsteler in al die jaren en dat was de mindere kwaliteit van de Hollandse radijs in de wintermaanden. Na twee proeven met belichte radijsteelt is hier ook een oplossing voor gevonden.

"We zijn er van overtuigd dat we hiermee een duurzaamheidsslag maken. Met al die innovaties willen we uiteindelijk op een tomaat- en paprika-achtige manier radijs gaan telen en het hebben van vijf maanden belichte teelt maakt een belangrijk onderdeel uit van deze strategie. De afgelopen jaren zijn we steeds met dubbele cijfer gegroeid en ik zie de toekomst rooskleurig in. De laatste paar jaar zien we een omslag waarbij supermarkten zoeken naar een onderscheidende kwaliteit radijs en die kunnen wij jaarrond leveren!"