Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verschillen tussen biobased en biologisch afbreekbare plastics

Over plastics gemaakt van plantaardig materiaal en biologisch afbreekbare plastics doen allerlei feiten en fabels de ronde. De Nederlandse overheid heeft Wageningen Food & Biobased Research daarom als onafhankelijk onderzoeksinstituut gevraagd de feiten op een rij te zetten. Resultaat is een uitgebreid wetenschappelijk rapport dat door beleidsmakers bij overheid, ngo's en bedrijfsleven gebuikt kan worden. De studie is een weergave van de 25-jarige ervaring van Wageningen Food & Biobased Research in dit onderzoeksveld, en een studie naar actuele beschikbare wetenschappelijke literatuur.

Christiaan Bolck, programma manager materials bij Wageningen Food & Biobased Research: "Bioplastic als term is eigenlijk niet juist, al wordt het woord vaak gebruikt. De term verwijst namelijk naar ofwel de bio-oorsprong van een plastic of het biologisch afbreekbare karakter van een kunststof. Maar deze 2 aspecten van een kunststof zijn niet hetzelfde, en daarom is de term bioplastic verwarrend."

In het Engelstalige rapport maakt Wageningen Food & Biobased Research daarom een duidelijk onderscheid tussen biobased en biologisch afbreekbare plastics. Vervolgens worden de verschillende typen kunststoffen en de bijbehorende technische eigenschappen besproken. Ook wordt ingegaan op de belangrijkste duurzaamheidsaspecten en zaken als beschikbaarheid en kosten.

Omdat de studie is gedaan voor de Nederlandse overheid en er momenteel veel vragen zijn over voedselverpakkingen en de meest geschikte route(s) om biobased en biologisch afbreekbare plastics te verwerken in de afvalfase, wordt specifiek aan deze onderwerpen veel aandacht besteed in het rapport.

Zie voor meer informatie het rapport Bio-based and biodegradable plastics – Facts and Figures.

Bron: WUR
Publicatiedatum: