Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Primeur in Nederland:

Selectieve aspergeoogstmachine volgend jaar op de markt

Tholen – Cerescon brengt volgend jaar de eerste selectieve aspergeoogstmachine op de markt. "We gaan het witte goud terug aan de telers geven", zegt Thérèse van Vinken, CEO Cerescon. "Door robotisering kan de kostprijs terug naar de helft. Personeelskosten zijn nu ongeveer 50 % van de kosten voor telers." Cerescon harvestig innovation is een hightech start-up die een automatische selectieve aspergeoogstmachine heeft ontwikkeld. "Dat was nodig, anders verdwijnt de aspergeoogst op den duur uit Nederland", benadrukt Thérèse. Ron Martens, mede eigenaar van Martens Asperges, gaat komend seizoen de asperges grotendeels met de aspergemachine oogsten. Zij zijn vanaf het moment dat zij erover hoorden enthousiast en dachten mee over de benodigde functionaliteit van de machine.


Bovenaanzicht van de toekomstige aspergeoogstmachine die drie bedden tegelijk kan oogsten

Rust
Ron: "In het seizoen hebben wij 300 tijdelijke krachten in dienst. Het wordt ieder jaar steeds moeilijker om geschikte arbeidskrachten te vinden. De landen om ons heen worden welvarender en Polen zijn tegenwoordig in eigen land nodig. Daarnaast stijgen de vaste kosten elk jaar door steeds strengere eisen van de overheid. We moeten tegenwoordig zelf vervoer en huisvesting regelen. Alleen al voor de administratie hebben wij drie mensen in dienst." De aspergeoogstmachine is voor hen een uitkomst. "Het betekent rust, stabiliteit en zekerheid voor de toekomst", vertelt Ron, wijzend op zijn zoon Stijn. "Mede hierdoor kunnen we de aspergeteelt voor Nederland behouden en wordt het niet verplaatst aan lagelonenlanden."


Stijn en Ron Martens maakten tijd om de pers te woord te staan

Geheim
Dat beiden de tijd nemen om aanwezig zijn bij de persintroductie tijdens een piekmoment in het oogstseizoen zo vlak voor Pasen, zegt ook wel wat, benadrukt Thérèse. 's Morgens oogsten en 's avonds op je bord, dat kan alleen in Nederland. Bovendien heeft Nederland de beste kwaliteit asperges. Dat mag niet verloren gaan. Vanuit dat idee is het ontwikkelen van de aspergeoogstmachine ontstaan rond het jaar 2000. Er zijn eerder machines ontworpen en gebouwd, maar die hadden allemaal een zwakke plek: het vinden van de asperge die gestoken moet worden. Aspergeteler Marc Vermeer bedacht dat de machine de asperge al ondergronds moest detecteren, voordat hij met zijn kopje boven het zand uitkomt. Zijn broer en uitvinder Ad ontdekte het geheim van de smid. De methode is inmiddels gepatenteerd.


Ad Vermeer legt uit dat de robotarm meebeweegt met de snelheid van de tractor

Functies
Ultradunne staafjes glijden als vingers zachtjes door het zandbed. Ze mogen de asperge echter niet aanraken, want dan treedt beschadiging op. Daarom hebben de staafjes sensoren die water detecteren, want daaruit bestaat een asperges grotendeels. Zodra de staafjes een asperge detecteert, trekt die zich binnen enkele milliseconden terug en heeft de coördinaten dat al doorgegeven aan de steekrobot. De steekrobot bestaat uit een kooi die de asperge beschermt met daaronder een knip- en pikmes. De machine hoeft voor de oogst niet stil te staan omdat de ophanging van de arm tegen de rijrichting in beweegt met dezelfde snelheid als de tractor. Na het steken komt er een zandherstelmodule langs om te zorgen dat het aspergebed weer de juiste dichtheid krijgt. Dat voorkomt dat jongere asperges kromgroeien.


Het geheim van de smid: Vooraan de module met ultradunne staafjes die door het zandbed glijden en voelen waar asperges zich bevinden. Daarachter de steekrobot en opvangbakje

Al met al een zeer geavanceerde machine, die nog talloze functionaliteiten, zoals plastic handeling en het verzamelen en afvoeren van asperges heeft afgestemd op de wensen van aspergetelers. Een usergroup bestaande uit innovatieve telers in Nederland en Duitsland (Vermeer Asperges, Martens Asperges, Teboza, Maas B.V. Kessel, De Wit Asperges, Kreienbaum, De Wit Asperges, Contractor Maas, Winkelmann, Thiermann), vertelde Cerescon aan welke eisen de machine allemaal moet voldoen. Zij zijn de launching customers en mogen als eersten een machine aanschaffen.


De steekrobot heeft een asperge 'gevangen'


De geoogste asperge is van lage kwaliteit. Hij is kromgegroeid waardoor de steekrobot hem niet goed kon afsnijden

Machine
De eerste machine wordt voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 afgeleverd. De machine heeft een capaciteit van 40 hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van hand steken. De aspergeoogstmachine van Cerescon integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, plastic handling en zandbed herstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt. De machine gaat 500.000 tot 600.000 euro kosten. De terugverdientijd van de machine, indien goed wordt ingezet, ligt net boven de 3 seizoenen.


De ẞ-versie van de selectieve aspergeoogstmachine waarmee komende drie jaar onderzoek wordt gedaan

Onderzoek
Dit seizoen start Cerescon een driejarig onderzoek in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research (WUR) om de prestaties van de automatische aspergeoogstmachine zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit te meten en te vergelijken met handmatige oogst. Daartoe zijn op drie plekken in Limburg proefvelden opgezet met telers Martens en Teboza en met het bedrijf LimGroup. In het najaar wordt de hergroei van het gewas beoordeeld om vast te kunnen stellen wat de invloed van de oogstmethode is op de opbrengst in volgende jaren. Dit levert een betrouwbaar beeld op van de prestaties van de oogstmachine. "Dit is een hele mooie cross-over tussen de landbouw en hightech industrie en dat maakt het ontzettend boeiend", zegt Chris de Visser Business Developer van WUR.


De achterkant van de aspergeoogstmachine met een oogstunit. De platte schijf aan de achterkant herstelt de dichtheid van het aspergebed

Demonstratie
Tijdens de persdemonstratie kon de ẞ-versie van de selectieve aspergeoogstmachine nog geen volledig demonstratie geven en oogst een kromme asperge. "We hebben nog een slag te maken, maar ik verwacht dat binnen een dag of vier alle functionaliteiten geïntegreerd zijn", zegt Ad. Private Investor Cees Welten: "De meest risicovolle periode is achter de rug, het product heeft zich op technisch gebied met vlag en wimpel bewezen. Cerescon kan nu doorgroeien tot een volwassen bedrijf." Cerescon is gefinancierd met behulp van private financiering, Innovatiekrediet, Metropool Eindhoven, MIT-subsidie en het start-up programma van StartLife. Cerescon wil zich in de toekomst richten op het automatiseren van de oogst. "Championteelt verdwijnt ook steeds meer uit Nederland wegens personeelskosten", noemt Thérèse als voorbeeld. "Maar eerst gaan we ervoor zorgen dat dit een succes wordt."

 



vlnr: Cees Welten, Thérèse van Vinken en Ad Vermeer


Klik hier voor het verhaal achter de aspergeoogstmachine
Klik hier voor geschatte omzet asperges

Cerescon
Thérèse van Vinken
De Geestakkers 5
5591 RC Heeze
info@cerescon.com
www.cerescon.com



Martens Asperges B.V.
Ron Martens
Mackayweg 2
5865 AL Tienray
+31 (0)478-692822
info@martensasperges.nl
www.martensasperges.nl