Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Clive Garrett, ZZ2

Prima start Zuid-Afrikaanse avocado-export

In Zuid-Afrika is het avocadoseizoen al een paar weken aan de gang en de omstandigheden op de exportmarkt zijn goed, met name in Europa. "Tot dusver hebben we een goed seizoen gehad," vertelt Clive Garrett van het Zuid-Afrikaanse exportbedrijf ZZ2. "Eerder in het seizoen hebben we neerslag gehad, dus de maten zijn uitstekend. Daarnaast hebben we nauwelijks kwaliteitsproblemen gehad. Over het algemeen zijn de volumes goed."

Vorig jaar verloor ZZ2 een derde van zijn avocado-oogst, zo'n 700.000 dozen, als gevolg van hagelschade. Clive: "De volumes zijn goed hoewel de bomen wel wat stress hebben ondervonden vanwege de droogte. We hadden een hogere opbrengst kunnen hebben maar zijn desondanks tevreden."De Europese markt is momenteel erg goed. Chili, Spanje en Israël beëindigden hun seizoen vroeg en er komen nog geen grote volumes uit Peru. Zuid-Afrikaanse leveranciers hebben dus volop ruimte op de markt. "We exporteren al vanaf begin maart en het seizoen is dus alweer zes weken aan de gang. We verwachten dat de volumes vanaf week 18 fors zullen stijgen."

De situatie in Peru is nog onzeker omdat er grote schade aan de infrastructuur is als gevolg van zware regenval en overstromingen. Ik denk echter dat het land grote volumes naar de Verenigde Staten zal exporteren. Clive verwacht dat er vanaf week 18 ook grote volumes naar Europa zullen worden geëxporteerd. 

ZZ2 exporteert weinig naar het Midden-Oosten omdat de vraag naar avocado's op deze markt klein is. Het bedrijf is dit seizoen wel gestart met de export naar het Verre Oosten waar de vraag groeit.

De omstandigheden op de eigen markt zijn dit jaar erg goed omdat de markt vrijwel leeg is. "Ik denk dat dit komt omdat exporteurs door de politieke situatie, de tekorten op de Europese markt en de koersval van de rand zoveel mogelijk fruit willen exporteren. Hierdoor is er nauwelijks aanvoer op de binnenlandse markt. Fruit dat niet aan de exporteisen voldoet, wordt tegen lagere prijzen op de lokale markt verkocht. Deze avocado's zijn overigens niet van slechte kwaliteit zijn maar hebben bijvoorbeeld beschadigingen op de schil."

Op de binnenlandse markt zijn de groene rassen nog steeds meer in trek omdat Zuid-Afrikanen hiermee zijn opgegroeid. Toch schakelen consumenten geleidelijk aan over op rassen met een donkere schil. De avocado's van ZZ2 worden verkocht onder de merknaam Afrokado.


Voor meer informatie:
Clive Garret
ZZ2
Tel: +27 15 395 8460
Email: cliveg@zz2.biz
www.zz2.biz


Publicatiedatum: 14-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: