Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spaanse bladgroentensector:

"Afzet verpakte sla zal verder stijgen"

In Murcia hebben telers van bladgroenten als gevolg van de slechte weersomstandigheden een moeilijk seizoen achter de rug. "Eerst hadden we te maken met hoge temperaturen en later met zware neerslag en vorst, wat tot forse verliezen heeft geleid," vertelt Pedro Alderete, directeur van Agridemur. 


Agridemur produceert verschillende soorten bladgroenten, variërend van traditionele ijsbergsla, frisee en romaine tot spinazie en rucola. "We produceren uitsluitend voor de verwerkende sector en werken samen met bedrijven zoals Florette, Bonduelle en Green Line," vervolgt Alderete.

De laatste jaren heeft de sla-verwerkende sector in Spanje een sterke groei doorgemaakt. "Op de Spaanse markt wordt nog niet zoveel verpakte sla geconsumeerd als op andere Europese markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland maar desondanks is de groei opmerkelijk. De komende jaren zal de afzet nog verder stijgen."

"Niet alleen de consumptie van verpakte sla neemt toe. De consument heeft ook steeds meer belangstelling voor kant-en-klare salades met kaas, tonijn, croutons en verschillende dressings. Er is veel aan promotie gedaan in de retail. Een paar jaar geleden dachten veel Spaanse consumenten namelijk dat verpakte sla niet veilig was omdat het schadelijke chemicaliën zou bevatten," vervolgt Alderete. "Inmiddels zien consumenten in dat zij met verpakte sla tijd en geld besparen en voedselverspilling voorkomen."


Ginés Navarro, Yolanda Vaello en Pedro Alderete tijdens de laatste editie van Fruit Logistica.

Boerenkoolconsumptie moet nog consolideren

Sinds drie jaar teelt het bedrijf ook boerenkool en het heeft de productie verhoogd zodat deze in evenwicht is met de huidige vraag naar de groente.

"We willen wachten tot de consumptie is geconsolideerd. Er is een kleine hausse in de teelt van boerenkool geweest en het seizoen is ook rommelig verlopen waardoor het geen goed jaar was voor dit product. We moeten stap voor stap te werk gaan," vertelt Alderete.

Meloenen in de zomermaanden
Gedurende de zomermaanden bedraagt de teelt van bladgroenten ongeveer 15% van wat het bedrijf in de winter teelt, omdat er in deze periode op de exportmarkten van Agrudemur voldoende aanvoer van lokaal product is. In de zomer legt de teler zich dan ook toe op de productie van kleine formaten galia, canteloupe en Piel de Sapo meloenen speciaal voor de export.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor het bedrijf dat vooralsnog geen problemen ondervindt met betrekking tot Brexit. "Deze winter hebben we geen veranderingen op de markt bemerkt maar misschien zal dat tijdens het zomerseizoen anders zijn."Voor meer informatie:
Pedro Alderete
Agridemur
Torre de Pacheco-Murcia. Spain
T: +34 968 587587
p.alderete@agridemur.com
www.agridemur.com

Publicatiedatum: 18-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: