Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rietfilter is duurzame waterbron voor groenten

Wanneer je biologische wortelen koopt van een grote winkelier in het Verenigd Koninkrijk zijn deze waarschijnlijk gewassen met water dat is gefilterd door een rietfilter bij Produce World in Yaxley bij Peterborough. "Als biologisch bedrijf investeren we in een natuurlijk waterzuiveringsproces - een rietfilter in plaats van chemicaliën om ons water mee te zuiveren", zegt Jamie Tointon, bedrijfsmanager bij Produce World.

Agri-Tech, het Verenigd Koninkrijks grootste organisatie wat betreft agritech, houdt 17 mei een Water SIG (Special Interest Group) bij Produce World in Yaxley. Aanwezigen krijgen hier uitleg over de installatie en het onderhoud van een rietbed.

Maar liefst 89% van het water dat Produce World verbruikt, wordt verwerkt door het natuurlijke filtratiesysteem dat 12.000 kubieke meter water bevat. Het riet dat gebruikt wordt voor dit systeem zijn riet (Phragmites Australis) en grote lisdodde (Typha Latifoli)."Als biologische onderneming was het in gebruik nemen van een rietfilter een logische keuze en niet voor economisch gewin," verteld Jamie.  "Voorheen werd er echter ongeveer £50.000 aan chemicaliën uitgegeven, wat nu niet meer nodig is. Voor zo'n groot terrein hebben we nu dus een relatief lage waterrekening.

Hoe een rietfiltersysteem werkt
Jamie: "Dammen vertragen de waterstroom terwijl het water door de rivier gaat. Het water wordt daarna langs vier schillende filtratiesystemen met grind geleid, waardoor vaste stoffen in het water de tijd krijgen om te zinken."Het riet verplaatst zuurstof naar hun wortels en deze zuurstof wordt benut door diverse micro-organismen. Deze micro-organismen versterken de biologische functie van het systeem. Water lekt door de vier grindbedden en worden daarna in een lagune gepompt. Het is een gesloten circuitsysteem. Er komt iedere dag schoon water binnen in de fabriek om de gewassen schoon te maken en het vieze water wordt 's avonds naar de lagune gepompt om daar weer verwerkt te worden."

Produce World benadrukt ook dat er weinig onderhoud aan het systeem hoeft te worden gepleegd behalve dat de waterstroom in de gaten moet worden gehouden. Jamie is er van overtuigd dat als er maar genoeg ruimte is, een rietfilter ook een goede oplossing is voor bedrijven die veel water verbruiken. Bezoekers kunnen hier meer informatie over krijgen tijdens het komende Agri-Tech East evenement.
 
Voor meer informatie:
Rachel Holdsworth/Erin White
Agri-Tech East
Tel: +44 01954 202789
erin.white@holdsworth-associates.co.uk
belinda.clarke@agritech-east.co.uk
http://www.agritech-east.co.uk

Publicatiedatum: 19-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: