Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vraag naar Spaanse primeur aardappelen

Binnenkort komen de eerste vroege aardappelen uit Sevilla op de markt, waarna er wordt begonnen met de oogst van de extra vroege aardappelen in Malaga. "De weersomstandigheden zijn zeer gunstig voor de aardappelen in Sevilla. Het seizoen hiervoor zal vanaf de gebruikelijke datum van start gaan," zegt teler en exporteur Javier Boceta. "In Cartagena te Murcia zal de oogst iets worden vertraagd. De telers moesten daar wachten wegens de zware neerslag tijdens de aanplanting."

Volgens Boceta is het areaal voor de aardappelteelt dit jaar uitgebreid, al is het volgens hem moeilijk om te achterhalen hoeveel hectare erbij is gekomen. Het areaal herstelt zich op dit moment van de jaren aan zware recessie, hoewel het aantal hectare nog steeds ruim onder het niveau van 10 jaar geleden zit.

"Consumenten denken nu niet echt meer aan de recessie. Hoewel je het je misschien niet voor kunt stellen, was de aardappelsector tijdens de recessie een van de zwaarst getroffen sectoren," legt Boceta uit. Tijdens die jaren importeerde Spanje grote hoeveelheden aan aardappelen in opslag vanuit Frankrijk. Er werden hier absurd lage prijzen voor betaald, met als gevolg dat het aangeplante areaal in Spanje een scherpe daling meemaakte. "Van de 100.000 hectare in 2008 is er nu nog maar 70.000 hectare over," zegt Boceta.

De vraag naar aardappelen is zich nu aan het herstellen. Aardappelen zijn in Spanje veel meer in trek en Spaanse consumenten zijn bereid om meer te betalen voor kwaliteit.

De eerste aardappelen worden op de binnenlandse markt geplaatst. De export gaat vanaf het begin van mei van start. De vooruitzichten met betrekking tot de vraag vanuit Europa zijn goed. "We verwachten dit jaar een goed seizoen. Er gaat veel vraag vanuit de Europese markt zijn, omdat het aanbod op dit moment schaars is en de prijzen voor oude Franse aardappelen in opslag hoog liggen. Zonder de extra logistieke kosten komen de prijzen van die aardappelen neer op €0,25 tot €0,36 per kilo."

De vroege Spaanse aardappelen moeten concurreren met het aanbod uit Egypte en Israël, dat eerder op de markt komt. "Die aardappelen zijn veel beter dan de oude aardappelen uit Frankrijk, hoewel de kwaliteit van Spaanse aardappelen nog steeds superieur is. De reden hiervoor is dat in de maanden dat er in Egypte en Israël wordt aangeplant het eigenlijk nog te koud is. Europese supermarkten kijken nu al uit naar de komst van Spaanse aardappelen," zegt Javier Boceta tot slot.


Publicatiedatum: 13-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: