Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Duitsland: 15 procent meer appelen in bewaring

In de maanden februari en maart (week 5 tot en met 12) was er in de Duitse regio Bodensee nog steeds hoofdzakelijk vraag naar de rassen Elstar, Braeburn en Gala Royal, gevolgd door Fuji. De wekelijkse afzet van appelen bedroeg circa 3.250 ton, meldt instantie LEL Schwäbisch Gmünd. In de twee voorgaande jaren lag deze waarde in dezelfde periode op 3.350 c.q. 3.750 ton per week. Met name in de maand maart bleven de verkoophoeveelheden achter bij hun potentieel. Er vonden te weinig acties in de levensmiddelenhandel plaats aangezien de levensmiddelenhandel zich focuste op het inhalen van aanbiedingen met sla en andere groenten. In de voorgaande maanden kwam het bij deze producten namelijk tot tekorten door vorst.

De verkoopcijfers van Braeburn leden hier bijzonder sterk onder. In plaats van de gebruikelijk 950 ton per week kon men dit jaar slechts 650 ton per week verkopen. Vanwege de dit jaar kleinere voorraden is het echter mogelijk dat het ras, wanneer de afzetsnelheid gelijk blijft, net als in de voorgaande jaren midden mei zo goed als uitverkocht is. Gala Royal zou eind mei eveneens vrijwel op kunnen zijn. De grote voorraden aan Elstar zouden echter nog voldoende moeten zijn om ze tot eind juni aan te kunnen bieden. In z'n totaliteit valt er momenteel dus niet meer op te rekenen dat het tijdig opraken van deze drie rassen de afzet van de Jonagold-groep zou kunnen bevorderen. Het verkooptempo van de Jonagold-groep valt tot nu toe nog te laag uit om een gelijkmatige afname te garanderen.

Noord-Duitsland staat voor dezelfde uitdaging. Daar lagen op 1 maart 15 procent meer appelen in opslag dan vorig jaar. Twee derde van de in totaal 117.500 ton bestond daarbij uit appelen uit de Jonagold-groep. Maar ook in de rest van de EU bleven de verkoopcijfers in januari en februari achter bij de voorgaande jaren, zodat er in maart met 2,82 miljoen ton praktisch net zoveel appelen in opslag lagen als in de twee voorgaande jaren. In januari waren het er nog 4,5 procent minder. Met name Golden en Red Delicious konden slechts in ontoereikende hoeveelheden onder worden gebracht in de politiek en economisch instabiele landen van Noord-Afrika. Hoe de vraag zich binnen de EU ontwikkelt zal daarom des te doorslaggevender zijn, maar ook de opnamebereidheid van Azië speelt een belangrijke rol. De oogst in het zuidelijk halfrond zal echter volgens een prognose van WAPA met 5,43 miljoen ton zo'n 9 procent groter uitvallen dan vorig jaar. Het blijft afwachten hoeveel hiervan naar Europa verscheept zal worden.

Ondanks de niet al te positieve vooruitzichten is de situatie aan de Bodensee verhoudingsgewijs echter nog steeds goed. Zo viel de voorraad aan appelen in maart daar vergeleken bij de afgelopen vijf jaar 10 procent kleiner uit. Bovendien was de prijsontwikkeling bij Gala zeer goed. De totale omzet die met appelen behaald werd, was bovendien stabiel ten opzichte van het afgelopen jaar.
Publicatiedatum: