Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adrie Kleinjan over lui-dure aardappelmarkt:

"Marges in de aardappelen gaan dit jaar grotendeels naar de teler"

Tholen - De aardappelmarkt is al een hele tijd lui-duur. "De export is momenteel gewoon rustig tot slecht te noemen. In het Oostblok heeft men voldoende eigen product en in zulke jaren mis je afzetkanalen als Rusland, maar ook Senegal des te meer", constateert Adrie Kleinjan. "Je ziet dat de handel dan in een spagaat komt te zitten. Verder weg zijn de exportvolumes naar de Cariben ook niet wild en Maleisiƫ en Singapore worden voornamelijk vanuit China beleverd."



"Gelukkig doen in Afrika, bepaalde bestemmingen wel mee en worden ze niet zo overvoerd met aardappelen als in de uienhandel het geval is, al zijn er ook in de aardappelen wel mogelijkheden om dit te forceren. Daarnaast hebben we in de aardappelen, in tegenstelling tot de uien en peen, met de industrie een vangnet voor onze producten. Al is ook hierin de afzet verstoord geraakt na het faillissement van Hanjin, wat de exportpositie voor onze verse aardappelen en friet heeft vertroebeld", vervolgt de aardappelhandelaar.



"Er is nog voldoende oude oogst beschikbaar, maar het is niet zo dat we gigantische volumes tot onze beschikking hebben. De komende weken worden dan ook cruciaal voor het verloop van de markt. Zodra er wat extra vraag komt, zal de prijs daar op reageren, maar het tegenovergestelde is ook het geval. De kwaliteit van de oude oogst is afgezien van wat rooibeschadigingen tot op heden goed te noemen. Vooralsnog blijven de prijzen op een vast niveau, maar het geld gaat voornamelijk naar de telers en er blijft weinig marge voor de handel. Maar goed, je kunt niet altijd zes gooien", concludeert Adrie.



De invloed van de importaardappelen is vooralsnog beperkt gebleven. "Binnenlandse supermarkten zullen binnen nu en enkele weken schakelen. Maar bepaalde supermarkten gaan ook door met kwalitatief goede oude oogst en betalen daar ook een goede prijs voor. Ook in de primeurgebieden hebben de weersinvloeden zich laten gelden, waardoor de volumes in mindere mate of later binnen komen. Daardoor is het even de vraag wanneer het omschakelmoment zal zijn."



"Hier in Nederland gaan de aardappelen erg voorspoedig de grond in. De structuur is enorm goed. Het vroege tijdstip kan zeker wat negatieve effecten hebben op de oude oogst. Maar er is weer uitzicht op nieuwe oogst. Dat geeft altijd weer stof tot spreken. Uit de laatste cijfers blijkt dat het areaal in Noordwest-Europa met 3,6% toegenomen, maar het is daarbij vooral belangrijk wat er groeit. Afgelopen jaar hadden we ook een areaaltoename en we hebben tot nu toe gezien dat we uiteindelijk minder aardappelen tot onze beschikking hadden", besluit Adrie.



Voor meer informatie:
Kleinjan's aardappelhandel
Zuidoordseweg 6
3267 LW Goudswaard
Tel.: 0186-692900
Fax.: 0186-691491
info@kleinjansaardappelhandel.nl
www.kleinjansaardappelhandel.nl