Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Alliantie Voedselonderwijs:

"Structureel voedselonderwijs voor kinderen nodig"

Alliantie Voedselonderwijs heeft vandaag alle 150 Kamerleden een bakje met tomaten aangeboden om extra aandacht te vragen voor de noodzaak om voedselonderwijs een structurele plek te geven in het basisonderwijs. Pierre Wind (kok), Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam) en Jorrit Kiewik (directeur Youth Food Movement) boden de bakjes aan en gaven uitleg over de noodzaak van structureel voedselonderwijs voor ieder kind.



Op veel basisscholen wordt aandacht besteed aan voeding en gezondheid. Helaas is dit nog niet op iedere school het geval en is het nog geen vast onderdeel van het curriculum. De Alliantie Voedselonderwijs die bestaat uit ruim 50 organisaties op het terrein van voeding, onderwijs en ouders wil dat op korte termijn ieder kind op iedere basisschool onderwijs krijgt over voedsel en de vaardigheden aanleert om gezonde en bewuste keuzes te maken. Belangrijk is dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande initiatieven en dat de inbedding plaatsvindt in overleg met het onderwijs en de leerkrachten.

Vorig jaar oktober zijn al 16.000 handtekeningen van Nederlanders die het initiatief ondersteunen, aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Van Dam. De wens leeft dus breed in de samenleving. Ook een groot aantal politieke partijen heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen uitgesproken voor structureel voedselonderwijs. Samen met deze partijen wil de Alliantie bewerkstelligen dat het ook een plek krijgt in het regeerakkoord.

Noodzaak structureel voedselonderwijs
Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groenten verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot.

Voor meer informatie: www.voedselonderwijs.nl

Publicatiedatum: 20-4-2017

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: