Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BREEAM Outstanding-kwalificatie voor nieuw vrieshuis Aviko

Aviko heeft de hoogst haalbare BREEAM duurzaamheidsscore gerealiseerd voor het nieuw te bouwen vrieshuis in Steenderen. Hiertoe heeft het bedrijf het internationaal erkende certificaat "BREEAM Outstanding" ontvangen, de hoogste van vijf mogelijke beoordelingskwalificaties. Het ontwerpteam bestaat uit Aviko, Bessels architecten & ingenieurs, Sparkling Projects en VDR Bouwgroep.



BREEAM is een integrale beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar nagenoeg alle aspecten van de bouw zoals materialen, energie, transport, afval, vervuiling, water en landgebruik & ecologie.

Steenderen is voor Aviko een van de locaties die is aangemerkt als "Centre of Excellence" waar productie, opslag en transport uitstekend gecombineerd kunnen worden. Maar de huidige opslagcapaciteit voor diepvriesproducten is momenteel te beperkt. Daarom worden thans in Steenderen geproduceerde diepvriesproducten afgevoerd naar en opgeslagen op verschillende locaties in Nederland. Om de efficiency te verbeteren en onnodig transport met daarmee samenhangende milieubelasting te voorkomen is besloten tot de bouw van een nieuw vrieshuis.

"De bouw van dit vrieshuis is niet niks. Vanaf de eerste pennenstreek op de tekentafel wilden we de belasting voor mens en milieu zo veel mogelijk beperken. De focus op duurzaamheid is eigenlijk bij elke beslissing leidend geweest", aldus Gert-Jan Janssen Reinen, die voor Aviko verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project. "Als bedrijf bestaan we van wat de natuur voortbrengt. Daar moeten we dan ook heel zorgvuldig mee omgaan".

Het nieuwe vrieshuis bestaat straks uit 9.000 m2 opslag en 400 m2 kantoren en heeft een scala van duurzame ontwerpmaatregelen. Zo wordt het vrieshuis energiezuinig door hoogbouw, automatisering en zuinige apparatuur. Zonnepanelen op het vrieshuis wekken energie op. Waterbesparende maatregelen worden doorgevoerd bij alle toiletten, kranen en douches. Zowel warme als koude restwarmte zal worden benut voor kantoor klimatisering en er is natuurlijk overal LED verlichting. Maar er worden ook maatregelen genomen voor duurzaam medegebruik van de locatie op de nieuw aangelegde wadi's door vleermuizen, vogels en insecten.

Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2017 begonnen met de bouw van het nieuwe vrieshuis.

Publicatiedatum: