Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Anita Jansson, Hebe

Kruidendisplays synoniem voor lente in Zweedse supers

Tijdens een bezoek aan één van zijn leveranciers in Italië maakte Roland Nilsson van Hebe kennis met verschillende kruidenplanten en dat bracht hem op een idee. Eenmaal terug in Zweden besloot hij de kruiden aan Zweedse consumenten aan te bieden zodat zij ze in het voorjaar zelf konden planten en zo konden genieten van heerlijke verse en geurige kruiden uit eigen tuin.
 

Een recente post op instagram van Ica City in Fristad.

Hebe begon met het rechtstreeks inkopen van de kruidenplanten bij de Italiaanse teler, waar de planten in de vollegrond groeien. Anita Jansson vertelt dat tegenwoordig vrijwel alle Zweedse importeurs en groothandelaren kruiden in hun assortiment hebben, zodat ze dagelijks overal gekocht kunnen worden. Het is zelfs zo dat veel kruiden ook in Zweden zelf gekweekt kunnen worden."De kruidenplanten worden vrij groot en veel soorten krijgen ook bloemen. Naast het gebruik in de keuken en het heerlijke aroma zijn de kruiden dus ook nog eens erg decoratief in de tuin. Om deze reden zijn ze bij veel mensen geliefd. Toen we zo'n twintig jaar geleden startten, verliep de afzet meteen vlot, mede omdat we de eersten waren die de kruiden aanboden. Wat begon als iets unieks, werd al snel een terugkerend voorjaarsthema in Zweedse supers. We hebben het niet over de gewone potten met kruiden die je koopt om mee te koken en die na een paar dagen doodgaan. Onze kruidenplanten zijn sterk en blijven tot in het najaar goed," vertelt Anita.


Roland probeert een manier te bedenken om een grote vracht kruiden in het oude, veel te kleine magazijn, onder te brengen. Het bedrijf huurde uiteindelijk tenten als tijdelijke oplossing.

Het grote voordeel van planten uit Italië is dat ze volgroeid zijn op het moment dat in Zweden het plantseizoen aanvangt. Volgens Anita is het soms toch een uitdaging om een middenweg te vinden want als het Zweedse seizoen begint, loopt het Italiaanse ten einde. 


"We roepen nu al vijf jaar dat we gaan stoppen met de Italiaanse kruidenplanten omdat we er eigenlijk te weinig tijd en ruimte voor hebben. Toch is er elk jaar voor de start van het seizoen weer veel vraag van retailers die de planten graag in hun winkels uitstallen om het voorjaar mee in te luiden. De vraag is zo groot dat we ze maar paar weken lang in hoeven te kopen," vervolgt Anita.

"We moeten alles goed coördineren omdat het risico bestaat dat het Italiaanse seizoen eindigt voordat er in Zweden geplant kan worden, dit hangt uiteraard af van de weersomstandigheden en die zijn in Zweden erg onvoorspelbaar," vervolgt Anita.
Rondom de Zweedse feestdag Valborg, op 30 april, bereikt de afzet van de kruidenplanten doorgaans een piek. Meestal is het weer in deze tijd van het jaar beter en hebben mensen wat meer vrije tijd om in de tuin te werken. Ook rond de Paasdagen wordt er veel in de tuin gewerkt.

"Dit jaar zijn we zo'n week of drie geleden (week 12) begonnen met de verkoop van de planten en we blijven ze aanbieden zolang er interesse voor is of wanneer het Italiaanse seizoen eindigt. Het aanbod wisselt per jaar. Dit jaar hebben bieden we 9 soorten kruiden aan maar we kunnen er wel 20 leveren. Santolina is een goed voorbeeld van een minder bekend kruid dat het programma goed aanvult. De plant heeft aantrekkelijk lichtgrijs blad en kleine gele bloemetjes en is eens wat anders dan de gebruikelijke keukenkruiden. Er is veel variatie op het gebied van kruiden. Tijm is hier een goed voorbeeld van met variëteiten zoals Silver Queen, Aureo, Bertram Andersson en citroentijm," vervolgt Anita. "Alle kruiden zijn voorzien van productinformatie met gebruikstips, receptideeën en eventuele medicinale toepassingen. Daarnaast wordt er informatie gegeven over hoe ze het beste geplant en verzorgd kunnen worden en of ze winterhard zijn. Lavendel, tijm en rozemarijn zijn het populairst. Omdat deze kruiden in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kunnen consumenten een mooie kruidenmix kopen om in de tuin te planten. De planten worden voor de zeer schappelijke prijs van ongeveer €2,60 per stuk verkocht, waardoor consumenten eerder geneigd zijn nieuwe kruiden uit te proberen. 

Voor meer informatie:
Anita Jansson
Hebe Frukt & Grönt AB
Tel: +46 31 780 27 00
Fax: +46 31 19 33 28
Email: anita.jansson@hebe.se
www.hebe.se

Publicatiedatum: 12-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: