Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eerste Zuid-Afrikaans Sharonfruit verstuurd

Dankzij de goede weersomstandigheden met veel zonneschijn zijn de vooruitzichten voor het Zuid-Afrikaanse Sharonfruit seizoen 2017 uitstekend.

De Sharon Fruit-sector die zo'n 20 jaar geleden in de Zuidkaap ontstond, is uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier van deze fruitcategorie aan Europa en het Verenigd Koninkrijk van het zuidelijk halfrond. De laatste jaren exporteert de sector ook steeds meer naar het Midden- en Verre Oosten, de Verenigde Staten, Canada en Afrika. 

"Europa en het Verenigd Koninkrijk blijven echter onze grootste afzetmarkten en we willen onze positie hier graag verstevigen," legt Pine Pienaar uit. 

Pienaar vertelt dat in het centrale pakstation, Arisa, dat gevestigd is aan de Buffeljagsrivier, dit seizoen zo'n 5.500 ton fruit verwerkt zal worden. "We exporteren meer dan 80% van het fruit maar leveren ook steeds grotere volumes aan de lokale markt."

Zuid-Afrikaans Sharon Fruit vormt een steeds belangrijker onderdeel van de strategie van MOR International om het seizoen te verlengen en de productie van het noordelijk halfrond aan te vullen. "Wanneer je een nieuwe fruitsoort in een land wilt introduceren, hebben telers de tijd nodig om zich aan te passen," meent Meir ben Artzy, van MOR International. "We denken dat we er prima in geslaagd zijn ons te vestigen in Zuid-Afrika en we hebben hier een solide productiebasis opgebouwd. De zomer is vrij heet en droog geweest waardoor de kwaliteit van het fruit dit seizoen nog beter zal zijn.""Zowel in Zuid-Afrika als daarbuiten kijken klanten uit naar de start van het seizoen. Onze marketingprogramma's zijn gericht op het tot stand brengen van langdurige relaties met klanten en deze steeds enthousiaster te maken voor ons Zuid-Afrikaanse Sharonfruit seizoen," vertelt Ben Artzy. 

Dit seizoen ging de oogst in de tweede week van april van start en de eerste zeevracht zal na Pasen geëxporteerd worden. Kleinere volumes worden vanaf deze week per luchtvracht verzonden. Het exportseizoen zal nog tot juli duren en we verwachten in totaal een volume van 4.600 ton te exporteren.

Zuid-Afrika is het enige land op het zuidelijk halfrond dat Sharon Fruit produceert. Halverwege de jaren negentig kwam MOR International tot de ontdekking dat het klimaat in de Zuidkaap ideaal was voor de teelt van deze fruitsoort. Sharon Fruit, dat verwant is aan de persimmon, is een uniek product met een eigen merknaam. 

De teelt vindt vooral in de Zuidkaap in de streek rond de Buffeljagsrivier, Swellendam en Bonnievale plaats. In het westen zijn ook nog enkele boomgaarden te vinden.

Voor meer informatie:
Hein Smal
Mor International South Africa
Tel: +28 512 3500

Publicatiedatum: 12-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: