Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Update Nieuw-Zeelands appelseizoen

“Er komt een zeer grote oogst op ons af”

Tholen – De eerste Nieuw-Zeelandse appelen arriveerden later in Europa door minder goed weer. "Er is tijdens de pluk regen gevallen, maar tot nu toe heeft dit geen invloed op de productie en de oogstramingen van appelen. Dit seizoen wordt een recordoogst in Nieuw-Zeeland verwacht. De raming ligt momenteel op 21.600.000 TCE (kartons van 18kg), 11% meer dan vorig jaar", vertelt Tony Fissette van Enzafruit. "Er komt een zeer grote oogst op ons af."In de eerste week van april startte Enzafruit met Cox en deze week komen de eerste Smitten binnen. "Er zal in totaal minder Cox naar Europa komen dan vorig jaar. Van Smitten hebben we een programma van één maand, in april. Royal Gala krijgen we in de derde week van april. De eerste Jazz-appelen voor de Europese markt zullen begin mei arriveren. We sluiten dan ook precies het Europese seizoen af, dus het Nieuw-Zeelandse seizoen sluit goed aan. Van Jazz wordt in Europa eenzelfde volume verwacht als vorig jaar, het overtollige deel gaat naar Azië en VK."

Aantallen
Van Royal Gala wordt verwacht dat er vanuit Nieuw-Zeeland 7 miljoen colli wordt geëxporteerd, dat is 5% meer dan vorig seizoen. Van Jazz en Pink Lady zal 16% meer volume bestemd zijn voor export. Van Envy zal de export met 32% stijgen. Bij Braeburn wordt een exportstijging van 6% verwacht en van Nieuw-Zeeland Queen een stijging van 26%. Van Royal Gala wordt verwacht dat het aantal dat naar Europa zal komen hetzelfde zal blijven in vergelijking met vorig jaar. Van dit ras zal er meer naar Azië en het Midden-Oosten gaan. Bij Envy zijn de belangrijkste bestemmingen Azië, Amerika en het Midden Oosten. Van dit ras komt heel weinig naar Europa. De Nieuw-Zeeland Queen is ook volledig voor andere markten zoals het Midden-Oosten en Amerika. Ook Fuji heeft met name Azië als bestemming. "
                     
Jazz
"De eerste Jazz-appelen voor de Europese markt zullen begin mei arriveren. We sluiten dan ook precies het Europese seizoen af, dus het Nieuw-Zeelandse seizoen sluit goed aan. Van Jazz wordt in Europa eenzelfde volume verwacht als vorig jaar, het overtollige deel gaat naar Azië.

Pink Lady
Van Europese oogst zal er naar verwachting nog tot juni beschikbaar zijn. Vanuit Nieuw-Zeeland komt er 16% meer van Pink Lady naar Europa. Sowieso zal er van de verschillend productielanden in het Zuidelijk Halfrond meer van dit ras naar Europa gaan."

Meer weten over het nieuwe seizoen en hoe de toekomst eruit ziet voor bepaalde rassen? Lees dit in het Primeur-nummer van april.
Ontvang je hét vakblad voor de AGF-sector nog niet?
Bestel hier een abonnement.

Publicatiedatum: 12-4-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: