Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Petitie tegen oneerlijke biocertificaten voor import van bananen

Telers hebben kritiek op het certificaat voor biologische producten die via import op de Europese markt worden gezet. De vereisten voor deze biologische producten zouden volgens de telers niet overeenkomen met de vereisten voor het certificaat voor biologische teelt in Europa zelf. De vereniging van bananentelers van Guadeloupe en Martinique, UGPBAN heeft zich uitgesproken tegen de zogeheten biologische bananen die vanuit Zuid-Amerika of Afrika worden geïmporteerd. Deze bananen vormen 10% van het totale volume van 6 miljoen ton dat elk jaar in Europa belandt. 8% van dit totale volume komt in Frankrijk terecht.

UGPBAN-directeur Eric de Lucy is van mening dat consumenten worden bedrogen als ze deze biologische bananen kopen. De bananen zijn volgens hem helemaal niet op biologische wijze geproduceerd, maar zijn geteeld met conventionele methodes die gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die in Europa verboden zijn. "Het is onmogelijk om zonder deze middelen 40 ton per hectare te produceren met het soort biologische methodes dat ik heb gezien op plantages in Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Het is oneerlijke concurrentie," aldus de Lucy.

Desondanks mogen deze bananen in Europa worden verkocht als biologisch product. De bananen zijn gecertificeerd als biologisch door internationale organisaties die officieel zijn goedgekeurd door de EU. Zodoende gelden de bananen volgens de EU als het biologische equivalent van de conventionele banaan. Eric de Lucy wil samen met de UGPBAN wil zien dat er strengere criteria worden ingesteld, die overeenkomen met de Europese normen voor wat als biologisch mag worden gelabeld.

Ook organisaties voor andere AGF-producten maken zich zorgen over de huidige situatie. De UGPBAN heeft samen met 37 andere Europese landbouworganisaties een petitie gestuurd naar de commissaris voor landbouw, Phil Hogan en de Franse minister van landbouw, Stéphane LeFoll. De petitie meldt dat de ongelijkheid met betrekking tot de certificaten een risico vormt voor zowel Europese telers en hun werknemers als Europese consumenten.

Hoewel de 600 telers die bij de UGPBAN zijn aangesloten geen biologische bananen produceren, hebben ze wel in de periode van 2006 tot 2016 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 61% verminderd. 

Publicatiedatum: 19-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: