Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Moeilijk seizoen voor Spaanse Golden-appelen

Het Spaanse seizoen voor Golden-appelen maakt op dit moment een moeilijk tijd door. Er is een groot volume in opslag dat voornamelijk uit medium en kleine appelen bestaat. Daarnaast is er sprake van problemen met de kwaliteit, waardoor het moeilijk wordt om het fruit op de markt te zetten.

"Na de oogst begon het seizoen traag. Over het algemeen was de sector te optimistisch in zijn prognose voor het seizoen van 2016/2017. Daardoor bleven veel appelen in opslag om te wachten op een prijstoename," aldus een Catalaanse teler en exporteur.

"Hierdoor zijn de opslagkamers op dit moment overvol. Dat heeft geleid tot lage prijzen voor zowel verse appelen als voor de verwerkingssector," voegt de teler toe. "We hebben vanuit de gehele sector meer overeenstemming nodig, zodat we sterkere prijzen voor appelen voor de verwerkingssector kunnen krijgen en een schadelijke prijzenoorlog kunnen voorkomen."

Andere negatieve factoren voor de Spaanse Golden-appelen zijn de verminderde import door Egypte en het afsluiten van de markt van Algerije. Verder is er dit jaar een enorm aanbod vanuit Polen en is nog steeds het Russische veto van kracht. Hierdoor is de Europese markt overspoeld met appelen.

Ondertussen is het seizoen voor Gala bijna afgelopen. Rode appelen worden met een tempo op de markt gezet dat lijkt op het vorige seizoen. De prijzen van Granny Smith-appelen beginnen zich te herstellen. De vraag naar dit appelras is nu groter dan het aanbod. Ook is de vraag naar Fuji-appelen nog steeds erg groot.

Volgens statistieken van Afrucat is de productie in Spanje in vergelijking met de oogstprognoses met 3% toegenomen. Het totale volume komt neer op 496.800 ton. Per provincie is de productie in CataloniŽ toegenomen met 11%. Aragon had een vergelijkbare oogst, terwijl de oogst in Murcia toenam met 25%. De productie in Castile-Lion en La Rioja is gedaald met 3%.

Het aandeel van CataloniŽ binnen de totale productie komt neer op 62%, terwijl Aragon en CastiliŽ-Leon een aandeel hebben van respectievelijk 20% en 6%. Golden-appelen nog steeds het meest geteelde appelras en hebben een aandeel van 55%. De andere rassen die het meest worden geteeld zijn Red-appelen, Fuji, Granny Smith en Reineta.

Spanje importeert twee keer zoveel appelen als dat het exporteert. Frankrijk levert nog steeds de meeste appelen aan het land met een volume van 104.000 ton. ItaliŽ volgt daar dicht op en heeft dit jaar een volume geleverd van 91.014 ton. In de afgelopen seizoenen is er in Spanje veel gedaan aan appelpromotie voor de binnenlandse markt. Men is het er echter over eens dat hier nog veel werk valt te verrichten.

Spanje exporteert appelen naar 82 landen. De meeste export gaat naar Portugal, Frankrijk, BraziliŽ, Marokko, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en Colombia.

Publicatiedatum: 11-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: