Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Analyse op basis van boodschappenlijstje

Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen

Met de actie 'verborgen boodschap' zet het Voedingscentrum zes weken lang boodschappenlijstjes in de spotlights. Consumenten kunnen hun eigen lijstje insturen of dat van iemand anders. Een selectie van deze briefjes wordt op geheel eigen wijze geanalyseerd door lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en kennisexpert Corné van Dooren (Voedingscentrum). Een boodschappenlijstje maken is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen.

"De meeste Nederlanders vinden het zonde om eten en drinken weg te gooien", zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. "Door een boodschappenlijstje te maken kun je jaarlijks zo'n 4 kilo voedsel van de afvalbak redden. Dat is mooi meegenomen voor het milieu én je portemonnee."

Wat houdt de actie in?
Met de actie 'verborgen boodschap' zet het Voedingscentrum het boodschappenlijstje centraal. Mensen kunnen van 10 tot en met 23 april een boodschappenlijstje insturen. "Het mag het lijstje zijn van jezelf, van iemand die je kent, of van een onbekende. Bijvoorbeeld als je een lijstje in je winkelwagen vindt. Na afloop van de inzendingstermijn worden er van alle inzendingen acht geselecteerd, deze komen inclusief analyse op de website te staan", aldus Van Dooren.

Verborgen boodschappen-analyse
De lijstjes worden onder de loep genomen door schrijfster Tefke van Dijk. Ze heeft al bijna 5 jaar een eigen boodschappenbriefjesrubriek in Volkskrant Magazine. "Aan het handschrift zie je met wat voor persoon je te maken hebt", vertelt Van Dijk. "Je ziet al snel of het is geschreven door een chaoot, een routeplanner, een indeler of juist door een afvinker. Een lijstje bevat heel wat verborgen boodschappen. Deze leg ik in mijn analyses bloot."
    
Papieren boodschappenlijstje favoriet
Het maken van een boodschappenlijstje is populair. 55 procent van de Nederlanders doet dit regelmatig. Bijna 90 procent geeft de voorkeur aan een papieren briefje. Met name jongeren maken vaker een lijstje in hun mobiele telefoon. "Hoe je je boodschappen noteert, maakt niet uit. Maar dat een lijstje kan helpen staat vast. Als je je aan je lijstje houdt, koop je precies wat je nodig hebt en laat je je minder snel verleiden tot impulsaankopen. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van de week onnodig eten weggooit", aldus Van Dooren.

Boodschappenlijstje insturen
Consumenten die een boodschappenlijstje willen laten analyseren, kunnen een afbeelding van het boodschappenlijstje mailen naar actie@voedingscentrum.nl, delen op social media via #verborgenboodschap, of gratis per post opsturen naar het Voedingscentrum: 'Actie verborgen boodschap', antwoordnummer 352, 2508 VD Den Haag. Een selectie van de lijstjes wordt gepubliceerd op onze site op Facebook, Twitter en Instagram.

Bron: Voedingscentrum 

Publicatiedatum: 11-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: