Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joshua Guerrero - Tropifoods, Costa Rica

Europese vraag naar cassave neemt toe

Cassave was in Europa traditioneel gezien alleen in trek bij etnische minderheden uit Latijns-Amerika, India, Afrika en Arabische landen. In de afgelopen jaren is de consumptie van cassave echter toegenomen.

Volgens Joshua Guerrero van het in Costa Rica gevestigde Tropifoods raken wortelen en knollen als de cassave steeds beter bekend op de Europese markt. Europese consumemten reizen meer en durven nieuwe producten te proberen. Hoewel er duidelijk een positieve trend gaande is en het grote publiek de cassave inmiddels herkent, weten veel consumenten echter nog steeds niet hoe de cassave moet worden gegeten. De volgende stap van Tropifoods is daarom de consument laten zien hoe je cassave klaar maakt.

"We moeten de consument laten zien dat de cassave heel erg op de aardappel lijkt. Ook moeten we van dit product de voedingswaardes en gezondheidsvoordelen laten zien, die de aardappel niet heeft," aldus Guerrero. In Latijns-Amerika wordt de cassave vaak tot chips gesneden. Europeanen kennen dit echter nog niet, waarmee de export als chipsformat een mogelijke optie zou kunnen zijn."We willen aardappelen niet vervangen. We willen alleen dat mensen af en toe overstappen op cassave, zoals bijvoorbeeld een keer per week of een keer per maand. Dat alleen al zou leiden tot exponentiële groei van de markt . We willen dat Europese consumenten de cassave proberen. We weten zeker dat ze er gek op zouden zijn als ze het eenmaal eens hebben geprobeerd. Dat zie we bij iedereen gebeuren," zegt de exporteur.

Multiculturalisme
Tropifoods werd 25 jaar geleden opgericht. Het bedrijf teelt en exporteert een aantal verschillende tropische producten. Hoewel het bedrijf al jaren wortelen en knollen teelt, ziet men nu pas dat deze producten een sterke entree op de Europese markt maken. Tropifoods exporteert cassave naar Spanje, Nederland, Portugal en Italië.

"Het gaat makkelijker in Spanje, omdat dit land meer contact heeft met Latijns-Amerika. We leveren al tien jaar cassave aan de Spaanse markt. Het plan is echter dat we iets verder naar het oosten gaan," zegt Guerrero. Er is volgens hem veel potentieel in Duitsland, Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In sommige van deze landen is er al sprake van cassaveconsumptie dankzij de aanwezigheid van etnische minderheden.Duurder dan aardappelen
Joshua Guerrero erkent dat cassave in de supermarkten duurder is dan aardappelen. De reden hiervoor is dat cassave moet worden geïmporteerd en daardoor hogere logistieke kosten met zich meebrengt. Het is daarom volgens hem onmogelijk om met aardappelen te concurreren en deze te vervangen. Ondanks dat is de vraag naar cassave in de afgelopen twee jaar omhoog geschoten.

"We leunden vroeger veel op de latino-gemeenschap. Toen veel mensen uit die gemeenschap een paar jaar geleden naar hun thuisland terug emigreerden, nam de vraag in Europa af. De vraag is nu echter weer toegenomen, wat twee oorzaken kan hebben. Of er is een vraag vanuit dezelfde etnische minderheid, die zich opnieuw in Europa heeft gevestigd of er is sprake van vraag vanuit een nieuwe demografische groep. Kennelijk doen we iets goed, want de vraag absorbeert steeds meer cassave," zegt Guerrero.

Negen maanden aan teelt
Cassave wordt geproduceerd op een manier die lijkt op het telen van aardappelen. De tijd die voor de teelt van cassave nodig is, is echter veel korter. Het duurt slechts negen maanden om cassave te produceren. Cassave is net als de aardappel een wortelgewas, dat uit de aarde moet worden gehaald om vervolgens te worden gesneden en gewassen om de houdbaarheid te verlengen.


Kijk op de Facebook-pagina van Tropifoods voor cassave-recepten

More information:
Joshua Guerrero
Tropifoods
San Antonio de Belén, Heredia, Costa Rica
Tel.: +506 2293-1789 / +506 8701-1324
E: contact@tropifoods.com
www.tropifoods.com

Publicatiedatum: 10-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: