Loredana Alberti, mede-eigenaresse van het Italiaanse Fungar in Coriano di Rimini, is overtuigd van de waarde van de koelketen. Zo zeer zelfs dat de temperatuur en luchtvochtigheid voortdurend gemonitord worden met name in de ruimtes waar champignons en portobella's geteeld worden.
Fungar werd aan het eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw opgericht door een groep hoteleigenaren uit Rimini die zochten naar een tijdsbesteding gedurende het winterseizoen. Na een aantal jaren namen Loredana en haar echtgenoot samen met Maddalena Zortea en Massimo Magnani het bedrijf over. Het bedrijf zal overigens ook vertegenwoordigd zijn tijdens de aankomende editie van Macfrut.
Het fermentatieproces wordt drie weken lang gemonitord en als het voltooid is, wordt het substraat verwarmd waarna er gezaaid of gestekt wordt.
Voor de productie van champignons wordt een bodem aarde van 20 centimeter gelegd die wordt afgedekt met turf en bevochtigd. Na drie weken kunnen de eerste champignons worden geplukt. Voor het kweken van oesterzwammen wordt de aarde in kassen geplaatst en kan er na vijf tot zes werken geoogst worden.
Het plukken gebeurt uitsluitend met de hand, waarna de rijpe champignons in kratten geplaatst worden. Iedere krat is voorzien van een code zodat het product volledig traceerbaar is. Na de groeicyclus, die voor champignons zes weken duurt en veertien voor oesterzwammen, wordt de gebruikte aarde afgevoerd als meststof voor de lokale tuinbouw.
De sporen van een portobella
PO en het Consortium
De champignonsector wordt vaak vergeten maar is wel goed georganiseerd. In het Gbc Funghi Terre di Romagna PO zijn zeven bedrijven uit de regio Rimini verenigd die hun producten onder één merknaam verkopen.
Consorzio Fungo Italiano Certificato vermarkt ongeveer 70% van de Italiaanse productie en werd opgericht door Gbc Funghi delle Terre di Romagna en drie andere PO's die gespecialiseerd zijn in de champignonkwekerij. Het doel was de consument bewust maken van de voedingswaarde van champignons, die een bron van eiwitten zijn, weinig calorieën bevatten en een laag natriumgehalte hebben.
Het plukken van oesterzwammen
Daarnaast helpen de eigenaren van Fungar de buitenlandse werknemers om zich in het land te vestigen door ze de taal te leren en te helpen met het inschrijven van hun kinderen op scholen.
Voor meer informatie:
Fungar
Via Bruscheto, 27
47853 Coriano (RN)
Email: info@fungar.it
Web: www.fungar.it