Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loredana Alberti, Fungar

Kwaliteit champignons afhankelijk van koelketen

Champignons bereiken de consument in optimale conditie zolang de koelketen gedurende de productie in orde is. Als het product gekoeld bewaard wordt, zullen consumenten er ook meer voor over hebben, omdat ze weten dat de kwaliteit die ze kopen goed is.

Bekijk het interview met Loredana Alberti


Loredana Alberti, mede-eigenaresse van het Italiaanse Fungar in Coriano di Rimini, is overtuigd van de waarde van de koelketen. Zo zeer zelfs dat de temperatuur en luchtvochtigheid voortdurend gemonitord worden met name in de ruimtes waar champignons en portobella's geteeld worden. 

"Het is heel belangrijk dat de producten in de supermarkt ook in de koeling worden geplaatst zodat de champignons zo lang mogelijk vers blijven en hun smaak behouden."



Fungar werd aan het eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw opgericht door een groep hoteleigenaren uit Rimini die zochten naar een tijdsbesteding gedurende het winterseizoen. Na een aantal jaren namen Loredana en haar echtgenoot samen met Maddalena Zortea en Massimo Magnani het bedrijf over. Het bedrijf zal overigens ook vertegenwoordigd zijn tijdens de aankomende editie van Macfrut.

Fungar kweekt voornamelijk champignons, portobella's en oesterzwammen. Slechts 10% van de productie wordt geëxporteerd en het bedrijf levert vooral aan retail en groothandel. 

Kweekfases
Bij het kweken van champignons zijn een aantal duidelijke fases te onderscheiden. Allereerst dient de bodem voorbereid te worden door gebruik van hooi van graangewassen. Fungar gebruikt tarwe- en gerstehooi en kalk, dat bevochtigd wordt en vervolgens in speciale ruimtes fermenteert. 



Het fermentatieproces wordt drie weken lang gemonitord en als het voltooid is, wordt het substraat verwarmd waarna er gezaaid of gestekt wordt.

Gedurende de tweede fase groeien de hyphea van de mycelia waarbij zij de hele bodem doordringen. Dit proces gebeurt eveneens in een faciliteit waar de temperatuur en luchtvochtigheid continu bewaakt worden. Na twee weken kan de aarde overgebracht worden naar kassen.



Voor de productie van champignons wordt een bodem aarde van 20 centimeter gelegd die wordt afgedekt met turf en bevochtigd. Na drie weken kunnen de eerste champignons worden geplukt. Voor het kweken van oesterzwammen wordt de aarde in kassen geplaatst en kan er na vijf tot zes werken geoogst worden.



Het plukken gebeurt uitsluitend met de hand, waarna de rijpe champignons in kratten geplaatst worden. Iedere krat is voorzien van een code zodat het product volledig traceerbaar is. Na de groeicyclus, die voor champignons zes weken duurt en veertien voor oesterzwammen, wordt de gebruikte aarde afgevoerd als meststof voor de lokale tuinbouw. 


De sporen van een portobella

PO en het Consortium
De champignonsector wordt vaak vergeten maar is wel goed georganiseerd. In het Gbc Funghi Terre di Romagna PO zijn zeven bedrijven uit de regio Rimini verenigd die hun producten onder één merknaam verkopen.



Consorzio Fungo Italiano Certificato vermarkt ongeveer 70% van de Italiaanse productie en werd opgericht door Gbc Funghi delle Terre di Romagna en drie andere PO's die gespecialiseerd zijn in de champignonkwekerij. Het doel was de consument bewust maken van de voedingswaarde van champignons, die een bron van eiwitten zijn, weinig calorieën bevatten en een laag natriumgehalte hebben. 

Fungar maakt deel uit van zowel de PO als het consortium. Het bedrijf biedt werk aan zo'n tachtig mensen en ontving onlangs welverdiend de Welfare Index PMI prijs. Loredana kent al haar werknemers bij naam, een hele prestatie aangezien de meesten van hen de Chinese nationaliteit hebben.


Het plukken van oesterzwammen

Daarnaast helpen de eigenaren van Fungar de buitenlandse werknemers om zich in het land te vestigen door ze de taal te leren en te helpen met het inschrijven van hun kinderen op scholen.

"De afzet is niet slecht op het moment, hoewel de consumptie in de herfst- en wintermaanden doorgaans hoger is. We proberen de bekendheid van onze producten te vergroten door deel te nemen aan evenementen en vakbeurzen en door rondleidingen te organiseren."



Voor meer informatie:
Fungar
Via Bruscheto, 27
47853 Coriano (RN)
Email: info@fungar.it
Web: www.fungar.it
Publicatiedatum: