Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Niedersachsen ook dit jaar aardappeldeelstaat nummer 1

In Niedersachsen zitten de vroege aardappelen - beschermd door folie - sinds weken in de grond. De telers beginnen nu met het poten van de pootaardappelen voor de hoofdoogst van dit jaar.  De omstandigheden voor de noodzakelijke grondbewerking vooraf en het poten zijn goed, meldt het Landbouwschap Niedersachsen in een persbericht. De grond is goed gedroogd en warmt nu langzaam op. Als eerste worden de standplaatsen met lichte grond van pootaardappelen voorzien aangezien deze sneller opwarmen. De zware grond heeft nog iets meer tijd nodig vanwege haar hogere watergehalte.

Aardappelen worden in dammen geteeld, zodat ze het warm hebben en geen natte voeten krijgen. De pootaardappelen worden na het poten nog een keer aangeaard en zijn daarna uiteindelijk bedekt met een laag grond van tot wel vijftien centimeter. Het grotere oppervlakte van de aarddammen vangt zonlicht en regen beter op, zodat de planten optimale groeiomstandigheden hebben. Overtollig water belandt tussen de dammen waardoor de knollen niet gaan rotten. Ook in de herfst zijn de dammen gunstig, want de telers moeten bij de oogst duidelijk minder grond verplaatsen om de aardappelen boven de grond te krijgen.

Afgelopen jaar teelde men in Niedersachsen op circa 106.000 hectare aardappelen. Daarmee was Niedersachsen aardappeldeelstaat nummer 1 in Duitsland. Circa één derde van het areaal werd gebruikt voor de teelt van vroege aardappelen en consumptieaardappelen. Het overige twee derde deel werd gebruikt voor de teelt van industrieaardappelen die afhankelijk van de soort verwerkt werden tot bijvoorbeeld chips of friet of voor de productie van zetmeel gebruikt werden.

Ook dit jaar rekenen deskundigen op een soortgelijke teeltomvang als in 2016, namelijk een teeltgebied van 105.000 hectare. Bij consumptieaardappelen ligt de gemiddelde opbrengst in een normaal jaar tussen de 40.000 kg en 45.000 kg per hectare.

Publicatiedatum: 20-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: