Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Afrikaanse Avocado Growers' Association viert vijftigjarig bestaan

Op 4 april 2017 vierde de South African Avocado Growers' Association haar vijftigjarige jubileum.


Bonnie Buthelezi, market development manager bij Subtrop, samen met diŽtiste Jane Badham.

DiŽtiste Jane Badham legt uit dat de avocado een enorm veelzijdig product in de keuken is, zeker in Zuid-Afrika waar wereldwijd gezien de meeste gevallen van hoge bloeddruk voorkomen. Doordat de vrucht rijk is 'goede' enkelvoudig onverzadigde vetten en kalium is hij een gezond alternatief voor vette producten zoals bacon en kaas. 

Onder het motto 'Add an Avo to Every Meal'  moedigt de South African Avocado Growers' Association (SAAGA alle Zuid-Afrikanen aan om dit seizoen bij elke maaltijd een avocado te eten. SAAGA heeft een enorme bijdrage geleverd aan de consumentenwaardering van de categorie die voorheen als 'ongezond werd gezien. Inmiddels wordt het fruit juist gewaardeerd om zijn gezonde eigenschappen. 

De Zuid-Afrikaanse avocadosector dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw toen de eerste avocadoplantages werden aangeplant. De opbrengsten waren matig als gevolg van ziekten. Omstreeks de jaren dertig trok het fruit de aandacht van twee kopstukken van de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector, Dr. Hans Merensky, van Westfalia (vandaag onderdeel van Merensky Holdings) en Hugh Lanion Hall, oprichter van Hall's. 

In Lowveld werden cirtusplantages vervangen door avocado's en tegen 1967 ontstond de behoefte aan een gezamenlijke front om de communicatie en marketing te verbeteren, onderzoek te coŲrdineren en richting te geven aan de sector. De oprichting van de SAAGA vond op 27 november 1967 plaats op het landgoed Westfalia, nabij Tzaneen. Het SAAGA Research Committee dateert uit 1976 en de toenmalige voorzitter, Prof. Ballie Kotzť, zou later het SAAGA Phytophthora-onderzoek gaan leiden. 

Volgens Jurg Bezuidenhout van Westfalia Technological Services, die een kroniek schreef van de geschiedenis van de sector, werden avocadoplantages aangeplant om citrus te vervangen dat kampte met Citrus Greening. Aanvankelijk waren de opbrengsten goed. Aan het einde van de zestiger jaren veranderde dit echter omdat de bomen geÔnfecteerd raakten met wortelrot. In deze periode ontstonden grote verliezen. De sector dreigde zelfs volledig ten onder te gaan aan de ziekten Phytophthora en Pseudocercospora. Teams van onder meer Westfalia en de Universiteit van Pretoria (faculteit pathologie) boekten tussen 1977 en 1982 enorme successen in het bestrijden van beide ziekten. Het team van Westfalia, en plantendeskundige Joe Darvas in het bijzonder, ontwikkelden een methode om fosforzuur in de bomen te injecteren.

SAAGA bereikte echter nog veel meer zoals de totstandkoming van protocollen voor verwerking en fytosanitaire protocollen voor de export. In 2009 en 2010 werd met succes een protocol ontwikkeld voor de export van Hass avocado's naar de Verenigde Staten. De vereniging implementeerde het gebruik van gewijzigde atmosfeer en later ook 1-MCP (SmartFresh). In 1981 ontwikkelde het de firmometer, gevolgd door de introductie van de densimeter en inline stevigheidsmetingen. In 1985 was SAAGA gastheer van het eerste internationale avocadosymposium onder leiding van de inmiddels overleden Jan Toerien van Westfalia, de eerste voorzitter van de International Avocado Society.

"SAAGA's filosofie vormde een stevige basis voor vrijwillige samenwerking op landelijk niveau tussen telers, de distributieketen en exporteurs, iets wat zelden eerder vertoond is in de Zuid-Afrikaanse agrarische sector," vertelt Bezuidenhout tot slot.
Publicatiedatum: 11-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: