Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwitserland: appelen en tomaten meest geliefde groenten- en fruitsoort in 2016

In de Zwitserse retail waren appelen en bananen in 2016 de fruitsoorten waar het meeste aan uit werd gegeven. Bij de groenten gaven de consumenten het meeste geld uit aan tomaten. Aansluitend volgen met grote afstand wortelen en vlak daarachter paprika's .In de grafiek zijn de tien groenten- en fruitsoorten afgebeeld waar in de Zwitserse retail in 2016 het meeste geld aan uitgegeven werd.

Avocado-uitgaven sterk gestegen
Met de tien fruitsoorten waar de retail in 2016 de meeste omzet mee haalde, zorgden bij elkaar opgeteld voor 1,07 miljard Zwitserse frank (1 miljard euro) aan omzet. Dat is 4,8% meer dan in het voorgaande jaar. Zij maken daarmee circa 64% van de totale fruitomzet in de retail uit. De consumenten hebben met name meer uitgegeven aan avocado's (+29%). Bovendien stegen de uitgaven aan citroenen (+23 %) en frambozen (+13 %) duidelijk. Bij de blauwe bessen zijn de consumentenuitgaven eveneens sterk gestegen (+21%). Zij volgen met circa 60 miljoen Zwitserse frank (56,03 miljoen euro) na de frambozen op plaats 11 in de lijst van fruit waar de meeste omzet mee gehaald werd.

Groentenprijzen zijn gestegen
De consumentenuitgaven aan de tien groentensoorten waar de meeste omzet mee behaald werd, bedroegen in 2016 in totaal 0,96 miljard Zwitserse frank (0,9 miljard euro). Dat is circa 54% van de totale uitgaven aan groenten in de retail. Vergeleken bij 2015 is dat een plus van 3,6 %. Dit komt vooral door gestegen prijzen. Zo was er bij asperges, komkommers en de slasoorten in de top tien vergeleken bij 2015 een prijsstijging van gemiddeld 5,5%, terwijl tegelijkertijd de inkoophoeveelheden met 2,8% afnamen. Het bij veel producten kleinere aanbod, veroorzaakt door het wisselvallige weer, zou een belangrijke factor voor deze ontwikkeling geweest kunnen zijn.


Publicatiedatum: 11-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: