Het Ministerie van Landbouw (SAGARPA) verklaarde dat de productie van de Made in Mexico papaya de afgelopen vier jaar met 30% is gestegen. De productiviteit in de primaire sector van het land nam toe en de overheid voerde beleidsmaatregelen in.
Volgens een verklaring (gebaseerd op statistieken van de Agricultural Food and Fisheries Information Service), nam de productie tussen 2013 en 2016 met 222.900 ton toe. De productie steeg van 734.500 ton in 2013 naar 957.400 ton in 2016. In 2015-2016 nam de productie met 8,9% toe. De productie van afgelopen jaar bedroeg 957.400 ton. Dat is 100.000 ton meer dan de gemiddelde productie van afgelopen vier jaar.
De papaya 'Made in Mexico' wordt in 19 staten geproduceerd. De vijf grootste producerende staten zijn Oaxaca, Colima, Chipas, Veracruz en Michoacan. Zij zijn goed voor 81,1% (776,6 duizend ton) van het nationale volume. Oaxaca draagt 32,7% bij aan de productie, Colima 16,5%, Chiapas 13,6%, Veracruz 10,9% en Michoacan 7,3%.
In 2016 waren de grootste producerende staten Colima met 45,3%, Michoacan met 35,7%, Nayarit met 16,3%, Quintana Roo met 16,1% en Tabasco met 14,1%. Mexico produceert het hele jaar door papaya en is daarmee wereldwijd de vijfde grootste producent van papaya's. Met betrekking tot de export van dit fruit, verklaarde SAGARPA dat de afzet in 2016 $92,8 miljoen (€87,2 miljoen) heeft opgebracht, een toename van $6,8 miljoen (€6,4 miljoen).
De vijf grootste afnemers van de Mexicaanse papaya zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en Nederland. Van 2013 tot 2016 groeide de export van dit product met 38,9%. De export steeg deze periode van $66,8 miljoen (€62,7 miljoen) naar $92,8 miljoen (€87,2 miljoen). In januari is de export met 44,8% gestegen, vergeleken met dezelfde periode als vorig jaar.
Bron: quadratin.com.mx