Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuw-Zeelandse telers winnen strijd over GGO-vrije status

Exporteurs en producenten uit Hawke's Bay hebben er alles aan gedaan om hun GGO-vrije status te behouden en zijn dan ook blij dat de minister van Milieu zijn controversiŽle aanpassing van de RMA (Resource Management Act) heeft ingetrokken, die de regio het recht zou ontnemen op zelfstandige besluitvorming omtrent de teelt van GGO-gewassen. Hawke's Bay's rechten om een GGO-vrij teeltgebied te realiseren zijn veiliggesteld na deze laatste aanpassing van de Resource Legislation Amendment Bill. Het amendement dat door de Maori Party werd onderhandeld beperkt de ministeriŽle macht ten aanzien van GGO-gewassen ten gunste van lokale besluitvorming. Een andere clausule, die de minister alsnog een alternatief zou hebben verschaft om GGO-teelt af te dwingen in de regio, werd eveneens verworpen.

Lobby-groep Pure Hawke's Bay heeft zich ingezet voor volledige verwerping van de clausule s360D. Voorzitter Bruno Chambers vertelt dat dit de beste oplossing voor de regio is. "Hoewel de vrijstelling niet zo veelomvattend is als waar we om gevraagd hadden, is ons recht op eigen besluitvorming voorlopig beschermd."De aanpassing waarover de Maori Party en de regering een overeenkomst hebben bereikt is van toepassing op de teelt van GGO-gewassen. Marama Fox die het amendement steunde legt uit dat de regio het recht behoudt om de teelt van alle GGO-gewassen, waaronder ook bosbouw en graslanden voor commerciŽle of andere doeleinden, zelf te reguleren.

Dit betekent dat de regering de regels omtrent de teelt van GGO-gewassen niet kan omzeilen. Teler John Bostock spreekt van een grote overwinning voor de GGO-vrije campagne die er gevoerd is.

"We werken keihard in Hawke's Bay om onze GGO-vrije status te behouden omdat deze van enorm belang is voor onze waardevolle landbouweconomie. We zijn de Maori Party dankbaar dat zij deze bescherming voor ons hebben weten veilig te stellen onder het beleid van een minister die vastbesloten is om lokale besluitvorming te omzeilen ondanks de duidelijke voordelen die GGO-vrije producten op de markt te bieden hebben."

Voor meer informatie:
Catherine Wedd
Tel: +64 06 8783196 
Mob: +64 0212886770
www.legislation.govt.nz

Publicatiedatum: 1-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: