Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense druivensector bezorgd om concurrentie Peru

De Chileense druivensector had dit jaar geen goede start. Dit lag voor een deel aan het weer, dat heeft geleid tot een teveel aan druiven in opslag en een vermindering van de prijzen. Een andere belangrijke reden is volgens de Chileense krant Diario Financiero de concurrentie met Peruaanse druiven.

Volgens Maria Ines Figari, de directeur van de landbouwvereniging voor de noordelijke regio van Chili (SAN) en tevens directeur van de Chileense nationale organisatie van landbouw (SNA) is Peru op dit moment het grootste probleem voor de sector. De Peruaanse druiventeelt is een directe concurrent, omdat Peru naar dezelfde markten als Chili exporteert, zoals bijvoorbeeld de VS.

"De Peruaanse plantages zijn veel recenter opgezet dan bij ons. De oogst die daar wordt geproduceerd, is daarom van een veel betere kwaliteit. Er is niet veel wat we daaraan kunnen doen," zegt Figari.

Fernando Sat, de voorzitter van het comité voor consumptiedruiven van de vereniging van fruitexporteurs in Chili (ASOEX), zegt dat Peru met bijna 100 geregistreerde rassen werkt. "Dat is een nieuwe revolutie die nu in aantocht is en vervolgens altijd zal blijven bestaan," aldus Sat.

Vroege oogst
Volgens statistieken van de Chileense druivensector begon de oogst 10 tot 15 dagen eerder wegens klimaatveranderingen. Als gevolg hiervan kwamen de beste druivenprijzen niet hoger dan US$14 (€13,13) per doos. Als van deze prijs de productie- en transportkosten worden gehaald, blijft een verlies van US$6 (€5,63) over.

Volgens de ASOEX zijn er tot nu toe 69 miljoen dozen geëxporteerd. Dit houdt een verlies in van US$42 miljoen (€39,4 miljoen).

Bron: gestion.pe
Publicatiedatum: