Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Meer areaal nodig voor Italiaanse Arancia di Ribera-sinaasappelen

Ondanks dat er al veel initiatieven zijn opgezet om consumenten meer te leren over waar hun voeding vandaan komt, weten veel mensen nog steeds niet hoe hun fruit wordt geproduceerd.Een label voor beschermde oorsprongsbenaming geeft een garantie van waar een product vandaan komt, van de kwaliteit en van de transparante manier waarop het is geproduceerd. Omdat de eisen voor beschermde oorsprongsbenaming streng zijn, zijn er niet veel producten die dit label mogen dragen.

Producten met een beschermde oorsprongsbenaming hebben typische organoleptische kenmerken die volledig afhankelijk zijn van de specifieke regio waar ze zijn geteeld.In het geval van Arancia di Ribera DOP werd het label door de Europese Commissie uitgereikt op 26 mei 2010. De sinaasappel wordt geteeld in de gemeente van Ribera vlakbij Agrigento in Sicilië.

Dankzij het label werd de Arancia di Ribera als product onderdeel van een beleid om meer promotie te voeren voor kwalitatieve hoogwaardige merken, zodat deze beter bekend kunnen worden in het buitenland.Een van de buitenlandse bedrijven, die zich op de Arancia di Ribera zijn gaan richten, is het in Berlijn gevestigde Biofruit Trading. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie en export van biologisch citrus in Europa. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor biologisch fruit en is goed voor 65% van de export. Andere belangrijke markten zijn Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.Het exportvolume is 10% van het totaal en bestaat voornamelijk uit Arancia di Ribera en biologische sinaasappelen. De belangrijkste markt is op de eerste plaats Italië zelf. Het volume aan Arancia di Ribera komt neer op 5 miljoen kilo, terwijl het volume van Riberella tot 20 miljoen komt.

Het citrusseizoen van 2016/17 ging goed ondanks de slechte weersomstandigheden. Op 25 november hebben zich overstromingen voorgedaan, terwijl het begin van 2017 werd gekenmerkt door hagelbuien en vorst. Desondanks zijn zowel de kwaliteit als de maten van het fruit uitstekend.

"Het seizoen kwam tot een goed einde, al liep het seizoen wel eerder af door een combinatie van kleine volumes, schade door het weer en een sterke omzet. Het is voor het eerst dat onze faciliteiten tussen eind februari en begin maart klaar waren," zegt Giuseppe Pasciuta, de directeur van Consorzio di tutela dell'Arancia di Ribera DOP. "Wat we dit jaar hebben gemerkt, is dat we meer plantages nodig hebben voor late rassen als Powerll, Chislett, Navelate and Lanelate, die beter bestand zijn tegen CTV. 500 tot 1.000 extra hectare zou genoeg zijn om het seizoen uit te rekken tot april of zelfs tot het midden van mei."

De vraag vanuit de Europese markt voor kwalitatief hoogwaardige merken en biologische producten neemt toe. Er is echter wel verbeterde communicatie nodig, omdat de eindgebruiker meer wil weten over de herkomst van het product. Siciliaans fruit is op zich uitstekend, maar naast goede communicatie is het voor het succes op buitenlandse markten ook nodig om meer samenwerkingsverbanden aan te gaan.


Giuseppe Pasciuta

"Samenwerking is van essentieel belang in een markt waar steeds grotere eisen worden gesteld. Er zijn verschillende manieren om onze producten op positieve wijze te ondersteunen. We werken aan het vestigen van een beschermde oorsprongsbenaming, aan het opbouwen van een zakelijk netwerk voor de Poolse markt en aan initiatieven om San Patrignano en andere regio's te ondersteunen, die door de aardbeving zijn getroffen."


"Onze regio heeft een sterk geloof in deze sinaasappelen. Op dit moment is de sector voor Arancia di Ribera-sinaasappelen een van de weinige mogelijkheden voor winstgevende investeringen. Het versterken van de Arancia di Ribera zou een mogelijkheid kunnen geven om de uitdagingen op de markt beter te lijf te kunnen gaan. Hierdoor kunnen we een goed inkomen garanderen voor de vele telers die in de 14 gemeentes zijn gevestigd. Voor deze telers is de Arancia di Ribera-sinaasappel een van de belangrijkste economische middelen die ze tot hun beschikking hebben. Misschien is het voor hen zelfs wel het enige economische middel."

Voor meer informatie:
Consorzio di Tutela Arancia di Ribera DOP Riberella
Via Quasimodo s.n.
92016 Ribera (AG) - Italy
Tel.: (+39) 0925 5615221
Email: info@aranciadiriberadop
Web: www.aranciadiriberadop.it

Publicatiedatum: 10-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: