Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Directe en indirecte schade Peruaanse teelt

De media in Peru besteden veel aandacht aan de zware regenval en overstromingen die het land teisteren. Voor de tuinbouwsector blijft de grote vraag echter wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de groenten- en fruitproductie in het land. Uit eerste berichten blijkt dat de druiven-, mango- en citroenteelt niet direct beschadigd zijn omdat de oogst van deze gewassen al voorbij was toen de regenperiode begon. GRALL, het regionale management van Agricultura de La Libertad heeft bekend gemaakt dat zo'n 4.000 hectare tuinbouwgewassen schade hebben opgelopen. Met name de rijst- en suikerrietproductie is getroffen maar ook in de asperge-, paprika- en maisteelt is de schade groot. De totale verliezen worden geraamd op zo'n €29 miljoen. In de provincies Virú, Trujillo, Otuzco, Chepén en Gran Chimú is de schade het grootst. 

De minister van Landbouw en Irrigatie, José Manuel Hernández, heeft aan de media laten weten dat in Piura de regenval de productie van biologische bananen heeft getroffen. In Sullana is de schade aan de bananensector echter het grootst, met name omdat lokale wegen zijn beschadigd. Mario Arellano, directeur investeringen in de regio Piura, legt uit dat het grootste probleem is dat het fruit al bedorven is voordat het de haven bereikt. 

Beta Agroindustrial, dat in Piura en Lambayeque is gevestigd, heeft geen ernstige verliezen geleden als gevolg van de overstromingen in Noord-Peru. Directeur Lionel Arce Obregozo verklaarde aan de Peruaanse media dat zijn bedrijf het druivenseizoen al in januari beëindigde zodat de overstromingen alleen van indirecte invloed zullen zijn op de productie van volgend seizoen omdat de vruchtbaarheid van het land mogelijk aangetast is. Obregozo's grootste zorg is dat de hoge vochtigheid mogelijk het ontstaan van schimmels in de hand werkt wat tot forse verliezen kan leiden als het fruit niet op tijd verwerkt wordt. 

Hij voegt er aan toe dat de neerslag het onmogelijk maakt om avocado's te oogsten. Het zal nog zeker enige dagen duren voordat met de pluk begonnen kan worden. Gelukkig vangt het aspergeseizoen pas in mei aan, zodat er nu nog niet geoogst hoeft te worden. Desondanks verwacht Obregozo dat de productie schade opgelopen zal hebben van de regenval en hoge temperaturen. Hij wijst er eveneens op dat de blauwebessensector in het noorden van Peru problemen ondervindt en dat de oogst hierdoor vertraging oploopt. Dit zal waarschijnlijk hogere prijzen tot gevolg hebben, hoewel dit mede afhankelijk is van de productie in Mexico en de Verenigde Staten. 

Daarnaast zijn er op de binnenlandse markt in Peru problemen met bijvoorbeeld physalis. Een teler in de regio Kañaris (Lambayeque) vertelde aan de pers dat de wegen verwoest zijn en dat het hierdoor onmogelijk is om de producten naar markten aan de kust te vervoeren. De regio is volledig geïsoleerd wat grote economische gevolgen heeft voor lokale telers, aangezien deze onder normale omstandigheden wekelijks een volume van zo'n 3.000 kilo vermarkten.


Publicatiedatum: 5-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: