Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"In markt met tekorten kunnen altijd records gebroken worden"

Marktprijs avocado in mei pas weer 'gezond'

Tholen - In het overzicht wereldmarkt avocado van vorige week werd al uitgelegd dat de maand april een transitiemaand is, waarbij 'grote' origines stoppen met de aanvoer. "Het is eigenlijk een standaard maand van extreem hoge prijzen en weinig aanvoer", vertelt Evy van Gastel van Special Fruit.

Peru, Chili en Zuid-Afrika
Vorig jaar was de situatie anders. "Toen heeft Chili een veel langer seizoen gehad waardoor er minder vraag was naar de Mediterraanse origines. Deze landen waren dus minder snel uitgeput in tegenstelling tot 2017." Ze legt uit dat de drie grote betekenisvolle origines Peru, Chili en Zuid-Afrika zijn. "Wanneer er van deze drie geen enkele in 'full swing' is, zijn er standaard tekorten. Deze tekorten worden dan opgevuld door meerdere kleinere origines. Letterlijk bits and pieces. Het is een periode van 4 weken (14 t/m 17) waarbij we in verschillende fases van de origines zitten. Vanaf mei zitten we terug meer comfortabel en zullen de hoofd origines Zuid-Afrika en Peru zijn."Aanvoer uit veel landen
Momenteel heeft Special Fruit diverse origines in het assortiment. "Wij ontvangen deze week onze laatste container uit Chili en de eerste Peru komt volgende week toe. Ook uit Zuid-Afrika hebben we de eerste lading binnen. Chili is het seizoen vroeg gestart door de tekorten in Peru, maar eindigen nu ook vroeger. De kwaliteit van het fruit was dit jaar minder sterk. De Mediterraanse origines Spanje, Israël en Marokko lopen ook op hun einde. Om het totale tekort op te vangen hebben we nog aanvoer uit Colombia, Kenia en Mexico. 

Situatie Peru
De slechte weersomstandigheden in Peru hebben nog steeds invloed op de aanvoer. "De avocado's zijn niet aangetast, maar de infrastructuur wel. De oogsten zijn vertraagd omdat de wegen niet begaanbaar zijn en het fruit niet aan de havens geraakt. We zitten momenteel met 1 à 2 weken vertraging."Aanplantingen
Evy geeft aan dat avocado's waar mogelijk worden aangeplant. "Een voorbeeld is het noordelijke Olmos in Peru. Deze streek is erg in trek voor nieuwe aanplantingen en buitenlandse investeerders. Dit heeft met name te maken met het feit dat deze regio vroeg fruit geeft. De eerste oogsten kunnen al in maart plaatsvinden. Echter, aan goed plantmateriaal is er momenteel een groot gebrek. Wachtlijsten lopen op tot 2022."

Prijzen nog nooit zo hoog geweest
De prijzen op de spotmarkt lopen op tot € 17 euro per 4 kilo. De vraag blijft echter goed en hoe dichter naar Pasen toe, zal deze nog meer toenemen. De prijs ligt zo'n 25% hoger dan vorig jaar. De prijs zal wel herstellen, maar een 'gezonde' marktprijs zullen we pas weer in mei zien." Blijft die prijsstijging de komende jaren ook zo doorzetten? "In een markt met tekorten mag je ervan uitgaan dat er altijd records gebroken kunnen worden."

Nieuwe markten
Een belangrijke ontwikkeling in de avocadomarkt is de intrede van nieuwe markten, zoals Azië. "Voor Europa zal dit de grootste impact hebben. China geeft hele goede returns, met name in de kleinere kalibers. Door leveranciers in productiebedrijven wordt dit facet extra uitgespeeld om druk te zetten op de prijscondities."

Bereid meer te betalen
Avocado's blijven toenemen in populariteit, ook al is de prijs hoog. "Het product is de laatste jaren enorm gepromoot als superfood en hier profiteert het product nu van. Het is ondertussen door heel veel mensen opgenomen in hun dagdagelijkse dieet en wordt er dus ook meer waarde aan gehecht. Hierdoor is de klant ook bereid om er meer voor te betalen."

Voor meer informatie:
Special Fruit
Evy Van Gastel
Adres: Europastraat 36
2321 Meer, België
Telefoon: +32 3 315 07 73
www.specialfruit.com

Publicatiedatum: 5-4-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: