Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
400 miljoen opzij leggen voor crisissen

Europese Commissie vermindert financiŽle ondersteuning telers

De Europese Commissie heeft een verzoek aangenomen met betrekking tot het verminderen van financiŽle steun aan telers met betrekking tot het jaar 2018. Op die manier willen ze geld sparen voor mogelijke crisissen. Het voorstel is eerder dit jaar gemaakt. Het zal de gemeenschappelijke uitgave van de tuinbouwsector verminderen met name de directe betalingen, gefinancierd door de European Agricultural Guarantee Fund EAGF). Het doel is om hiermee 400 miljoen euro opzij te leggen voor crisissen in de sector.

Uitzondering voor KroatiŽ
Het doel van het voorstel van 2018 is betalingen van Ä2.000 of meer gedaan door CAP te verminderen met 1,39%. Er is een uitzondering gemaakt voor de telers in KroatiŽ. Zij zitten nog niet op hetzelfde niveau als de rest van Europa. Het geld wat gespaard wordt, zal gebruikt worden als crisisbudget. Naar verwachting zal dit 459,5 miljoen euro bedragen. Het percentage is licht verhoogd in vergelijking met het voorstel voor 2017. Toen kwam het reservebudget uit op 450,5 miljoen euro. 

Tot 30 juni
Volgens de Europese begrotingsregels is de commissie ieder jaar verplicht een financieel voorstel te doen voor eind maart. De raad en het Europese parlement hebben tot 30 juni 2017 de tijd om het samen eens te worden over het tarief. Als er 30 juni nog geen overeenkomst is, bepaalt de commissie dit. 

Om het crisisbudget jaarlijks te kunnen reserveren, wordt de financiŽle regeling ook gebruikt voor een akkoord met de EAGF. Zij moeten zich houden aan de afgesproken limieten over een termijn van zeven jaar. De lopende begroting voor directe betalingen en marktgerelateerde uitgaven voor 2018 geeft aan dat ze binnen het afgesproken limit moeten blijven. Het toekomstige betalingsvoorstel zal hier dan ook geen invloed op hebben.

Volgens de CAP wetgeving moeten de opgebrachte bedragen, die overblijven van het EAFG budget aan het einde van het financiŽle jaar weer beschikbaar gesteld worden. Dit geldt ook voor het crisisbudget. Sinds de oprichting van het crisis budget in 2014, is het nog nooit gebruikt. Het geld dat opzij gezet is, wordt aan het einde van het jaar weer beschikbaar gesteld voor de telers. 

Publicatiedatum: 7-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: