Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reactie telers Van de Mierop (Hoogstraten) en Olbrechts (BelOrta)

"Een fusie zou theoretisch gezien het beste zijn wat ons kan overkomen"

Tholen -  De twee grote Belgische veilingen, BelOrta en Hoogstraten, hebben het voornemen op te gaan fuseren. Wat zou dit gaan betekenen voor de telers? We vroegen een reactie van een producent die is aangesloten bij Hoogstraten en één die is aangesloten bij BelOrta.

Paul Van de Mierop, Den Berk: (teler aangesloten bij Hoogstraten)
"Fusie kan ons alleen nog maar sterker maken"
Paul van de Mierop van Den Berk geeft aan dat hij de plannen wel zag aankomen. "Links en rechts merkten we verschillende gesprekken op. Ik dacht wel dat er iets op til was." Wat zou een fusie betekenen voor de producenten? "Ik denk dat er voor de telers niet zo heel veel hoeft te veranderen. We werken beiden in hetzelfde systeem en dezelfde omgeving. Het is enkel mijn vraag in hoeverre deze samenwerking nog beter gaat worden. Op welke gebieden valt nog winst te halen? Waar vallen nog kosten te besparen?

Zorgt deze grote fusie er niet voor dat telers extra gaan nadenken over hun lidmaatschap? "Nee, ik denk het niet. Wij hebben er ook bewust voor gekozen om zo sterk bij Hoogstraten aangesloten te blijven. Wij hebben geen boodschap aan nog meer verdeeldheid te maken. Als dat werkbaar is, dan denk ik dat de fusie ons alleen nog maar sterker kan maken. De weg die wij zijn ingeslagen gaan we niet veranderen."

In de manier waarop beide partijen werken zitten nog wel een verschil. "Er gebeuren veel overlappende zaken, maar hoe men met merken en telers omgaat, is niet precies hetzelfde. Ik veronderstel dat ze dit allemaal nog gaan bespreken. De werkgroepen die binnen de raden van bestuur zijn samengesteld zullen daar in de toekomst een antwoord op geven."


Van de Mierop en Olbrechts.

Patrick Olbrechts, Olbrechts Tomaten: (teler aangesloten bij BelOrta)
"Een fusie zou theoretisch gezien het beste zijn wat ons kan overkomen"
Patrick Olbrechts van Olbrechts Tomaten zag de boodschap niet echt aankomen. "Meerder telers hadden het idee dat de verstandhouding enkele jaren geleden beter was dan nu. Maar dat hebben we dan blijkbaar verkeerd gezien."

Hij geeft aan dat het hypothetisch de ideale situatie zou zijn als deze twee partijen zouden gaan fuseren. "Als één krachtige speler de handel benaderen zou geweldig zijn. Theoretisch gezien zou dit het beste zijn wat ons kan overkomen. Op dit moment kunnen we echter nog niet zeggen of het voor de telers de beste situatie is. We weten dat er toestemming is gegeven tot intentie-gesprekken, maar niet wat er gaat gebeuren. Er zijn nu besprekingen en we moeten nog zien wat beide partijen straks op papier gaan zetten. In welke vorm wordt het gegoten voor de telers?"

Patrick is zeker een voorstander voor een samenwerking, die alle Belgische veilingen samenvoegt. "We hebben dan natuurlijk ook nog de REO Veiling. Dat zou het beste zijn. We zitten ook met de simultaanverkoop alle drie op één klok." 

Voor meer informatie:
Den Berk BVBA
Berkelaar 10
BE 2330 MERKSPLAS
T +32(0)14 40 72 40
F + 32(0)14 40 72 49
info@denberk.be
www.denberk.be

Olbrechts bvba
Klemlei 9,
2861 O.L.V. Waver - België.
Telefoon: +32 (0)15 75 58 30
info@olbrechts-tomaten.be
www.olbrechts-tomaten.be

Publicatiedatum: 4-4-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: