Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Goede vooruitzichten Zuid-Afrikaans citrusseizoen

Dankzij een goed gepland gewasbeschermingsprogramma kijkt de Zuid-Afrikaanse citrusproducent SAFE (South African Fruit Exporters) in de Westkaap uit naar een oogst van zo'n 1,3 miljoen dozen citrus. Daarnaast heeft SAFE goede vooruitzichten om aan de grote overzeese vraag naar nieuwe citroenen te kunnen beantwoorden.Dries van Rooyen, directeur Farming Operations bij SAFE, legt uit dat de 60 hectare jonge citroenenbomen die zijn aangeplant in de provincie Limpopo dit jaar productief worden zodat het bedrijf een veel groter citroenenvolume kan leveren dan voorgaande jaren. Aangezien de citroenenplantages in verschillende streken gelegen zijn, kan SAFE bovendien gedurende het gehele seizoen citroenen aanvoeren."

De producent/exporteur verwacht een totale productiestijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Als gevolg van de extreme droge omstandigheden in Zuid-Afrika, en dan met name in de Westkaap, bestond er een risico op grote uitbraken van plagen."Gelukkig hebben we met behulp van het uitstekende 'pest-hotspot'- programma en elektronische meting de probleemgebieden in kaart kunnen brengen en preventieve maatregelen getroffen. We kijken dan ook uit naar een volmaakte oogst met goede volumes," vertelt Van Rooyen. 

SAFE produceert citroenen, sinaasappelen (Navel en Valencia), easy-peelers (mandarijnen en clementines) en grapefruit. In Limpopo is in de tweede week van maart een begin gemaakt met het plukken en verpakken van de eerste citroenen. "Het is een voordeel dat onze citrusplantages bij elkaar gelegen zijn in één geografische regio. Hierdoor zijn wij in staat vanaf maart tot eind september citrus te leveren," aldus Van Rooyen. De recente hevige regenval in Limpopo heeft geen schade veroorzaakt en heeft zelfs bijgedragen aan een goede ontwikkeling van het fruit wat betreft de maten. 

"We zijn zeer optimistisch over het citrusseizoen dit jaar. Tot dusver ziet alles er boven verwachting uit, zeker gezien de verwoestende effecten van de droogte," vervolgt Van Rooyen.In het kader van waterbeheer heeft SAFE de boorgaten op zijn plantages laten nakijken en een landelijk irrigatiesysteem geïmplementeerd. Op basis van gegevens van weerstations en sensoren die de vochtigheid van de bodem meten, kan SAFE zeer nauwkeurig bepalen hoeveel water er nodig is. Hierdoor wordt onnodig irrigeren voorkomen wat op de SAFE bedrijven gezorgd heeft voor een besparing op het waterverbruik met 18% tot 20%. 

"Als bedrijf hebben we ons al voorgenomen dat ook als de watervoorziening in Zuid-Afrika weer terug op het normale niveau is, wij dit waterbesparende systeem zullen blijven toepassen. Ten eerste omdat het milieuvriendelijk is en ten tweede omdat we goed voorbereid willen zijn op toekomstige periodes van droogte," besluit Van Rooyen

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
SAFE
Tel: +27 21 657 4000
Cell: +27 82 556 3890
Email: wibo@safe.co.za
www.safe.co.za

Publicatiedatum: 4-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: