Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland vijfde aspergeland van Europa

CBS: aspergeareaal Nederland 3.790 ha in 2016

De oppervlakte landbouwgrond, die in Nederland gebruikt wordt voor de aspergeteelt, is in 2016 opnieuw toegenomen: +6 procent. Met een geoogst areaal van bijna 3.000 hectare in 2015 staat Nederland op de vijfde plaats in Europa. Dit meldt het CBS.

In 2016 was in Nederland 3.790 hectare landbouwgrond in gebruik voor de aspergeteelt. De opbrengst was 18,6 duizend ton. Duitsland is met 21 duizend hectare en een opbrengst van 114 duizend ton de belangrijkste aspergeteler van de EU.



Vooral in Limburg en Noord-Brabant
De provincie Limburg nam vorig jaar 61 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening en de provincie Noord-Brabant 34 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. In Noord-Brabant nam het aspergeareaal met 115 hectare toe, in Limburg groeide het areaal met 112 hectare. Hoewel asperges ook in de andere provincies gestoken worden, blijft de teelt daar kleinschalig.



Asperges in Duitsland populair
Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2015 met ruim 20 duizend hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met 11 duizend hectare. Nederland kwam binnen Europa op de vijfde plaats met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare.

Ook als het gaat om de productie van 'het witte goud' neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 17 duizend ton de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 114 duizend ton aan geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.



Uitvoer en doorvoer vooral binnen Europa
Van de 17,1 miljoen kilo asperges die in 2015 in Nederland zijn geproduceerd, was een vijfde deel bestemd voor de export. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België.

Het grootste deel van de asperges, die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn. Peru was in 2015 de belangrijkste aspergeleverancier met bijna 10 miljoen kilo. Frankrijk leverde bijna 700 duizend kilo en de Verenigde Staten bijna 600 duizend kilo. De meeste van deze buitenlandse asperges worden weer uitgevoerd, vooral naar Duitsland en België.

Bron: CBS
Publicatiedatum: