Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

De maand april functioneert als een transitiemaand in de aanvoer van avocado's. Nadat Chili van de markt is, valt er een gat in de aanvoer. Zuid-Afrika en Peru zijn dan nog onvoldoende aan de markt om de enorme vraag te voldoen. In combinatie met het slechte weer in Peru dat de aanvoer vertraagd, laten de gevolgen zich raden. Wereldwijd worden torenhoge prijzen gemaakt voor de exoot en is het lastig om voldoende product te vingen.

Een importeur stelde het volgende overzicht samen van de seizoenen en de gaten in de markt:
  • Spanje, Marokko en Israël: Het Hass seizoen eindigt in week 13-14.
  • Kenia: rijpbaar fruit is beschikbaar vanaf half april
  • Zuid-Afrika: eerste aankomsten Maluma in week 14; Hass in week 15
  • Peru: met de huidige klimatologische ramp, zijn verschillende productiegebieden aangetast en zijn de eerste oogsten vertraagd
  • Colombia: is zich aan het voorbereiden voor hun tweede oogstseizoen maar pas beschikbaar vanaf week 14. Ook hier 3 weken vertraging.
  • Chili: laatste aankomsten komen nu binnen
  • Mexico: 30% minder oogst; zij zijn de hoofdleverancier van de VS en door deze tekorten blijft het fruit grotendeels lokaal
  • VS: krijgen hoge prijzen op de lokale markt dus geen export naar Europa
  • Brazilië: Start oogst einde maart maar is nog een kleinschalige origine



Regen vertraagt aanvoer Peru

Voordat het land getroffen werd door de hevige regen waren de verwachtingen goed. nu is er sowieso een vertraging doordat de infrastructuur beschadigd is door de regen. Bij een crisis van een dergelijke omvang gaat de aandacht eerst naar humanitaire hulp.

"De VS zal een tekort hebben en er zal een goede winst zijn voor de dollarmarkten," voorspelt een Peruaanse handelaar. Voor de euro- en pondlanden zal dat effect kleiner zijn vanwege de lage wisselkoers.

Peru was al enige tijd aan de markt, maar de piek in de aanvoer is nu vertraagd door het slechte weer. Er is nog export mogelijk omdat niet alle productiegebieden getroffen zijn door de regen. Wel zal de beschadigde infrastructuur een uitdaging blijven.

Naar verwachting zal de prijs in de eurolanden stijgen. De exporteur vraagt zich af hoe ver de prijs kan stijgen voordat consumenten afhaken. "Zuid-Afrika en Peru zullen hierdoor niet getroffen worden, want er is voldoende vraag op de wereldmarkt," relativeert de handelaar.

Vorig jaar kwam de export uit op 445 containers tot week 11. Dit jaar is dat volume 20% lager met 352 containers. Lichtpuntje voor de teelt is dat de avocado, dankzij de harde schil, wel tegen een stootje kan en er later alsnog geoogst kan worden.

Mexico houdt avocado's vast voor Pasen

Telers proberen product vast te houden en het seizoen te rekken. Het nieuwe seizoen begint in juni. Daarnaast is Pasen een belangrijk moment waarbij in de grote toeristische steden de vraag vanuit de horeca naar avocado's piekt. Normaal worden hier avocado's geleverd die geen exportcertificaat hebben, maar omdat dat volume klein is, worden ook export avocado's op de binnenlandse markt gebracht. Dat resulteert in tekorten in de VS.

Een handelaar bevestigd dat er tekorten verwacht worden in de aanvoer van het fruit. Voor het huidige seizoen staat de raming op 200.000 ton, wat waarschijnlijk nauwelijks genoeg is om de Amerikaanse vraag te voldoen. Naast de Amerikaanse markt is er export naar Japan, Europa, Canada en China. Het gevolg is dat er in de komende drie maanden een tekort verwacht wordt. Die situatie zal waarschijnlijk niet veranderen tot de nieuwe aanvoer in juli op gang komt.

Tekorten op Amerikaanse markt
De aanvoer in de VS is traag doordat Mexico minder volume exporteert. Dat resulteert in een krappe markt. De vraag is juist hoog. Cinco de Mayo (een Mexicaanse en Amerikaanse feestdag) is uitgegroeid tot een situatie vergelijkbaar met de Superbowl. Daarnaast is er wereldwijd meer vraag naar avocado's. "De prijs is hoog en zal hoog blijven," reageert een handelaar. Ook de kleinere aanvoer van Californische avocado's speelt de markt parten. De vraag naar biologische avocado's stijgt, daarvoor is de handel afhankelijk van Mexico en Peru.

"Fantastisch seizoen" in Israël
Het seizoen is bijna afgelopen. Een handelaar vertelt ongeveer twee weken geleden de laatste container te hebben verscheept en concludeert: "Het is zo goed als over nu." Hij is wel te spreken over het seizoen: "We hadden een fantastisch seizoen met een groot volume en het was het derde of vierde jaar op rij met goede prijzen. We verwachten nu een gat." Ook op het gebied van rassen zijn verschuivingen te zien. Waar voorheen iedereen om Hass vroeg, neemt de vraag naar de greenskin ook toe. De Israëlische sector profiteert van de groeiende vraag in Europa, waar de avocado populairder wordt als onderdeel van de gezondheidshype.

Hass, Fuerte, Ettinger en Nabals zijn de rassen die in Israël geteeld worden. De seizoenen lopen iets uiteen voor elk ras, waardoor er het totale seizoen tien maanden duurt. In veel andere productiegebieden zijn de seizoenen korter. Exporteurs profiteren ook van de relatieve nabijheid van de Europese markt. Na vier of vijf dagen liggen de avocado's bij Europese consumenten op het bord.

Vorig jaar werd er 100.000 ton avocado's geoogst, waarvan de helft bestemd was voor de export. Door een storm in de wintermaanden vorig jaar viel het exportvolume 3.000 ton lager uit dan het voorgaande seizoen. Europa is de belangrijkste exportbestemming, goed voor 80% van het volume. Frankrijk is veruit de grootste markt, goed voor een derde van de export. Spanje dreigt wel een concurrent te worden voor de Israëlische productie aangezien daar steeds meer interesse komt voor de avocadoteelt.

Marokko focust op export
Een handelaar vertelt dat de volumes kleiner zijn dan voorgaande jaren. Ook zijn er minder grote kalibers beschikbaar. "De vraag zal nog hoog blijven de komende weken, zeker aangezien er een gat in de markt verwacht wordt na Pasen tot het Peruaans seizoen start. In die periode zal er vrijwel geen avocado over zijn op de Europese markt," voorspelt de Marokkaanse handelaar.

Het Marokkaans seizoen valt normaal tussen 15 februari en 15 april. Daarmee valt het seizoen in een periode waarin de grote productielanden niet aan de markt zijn. De hete zomer en koude winter trekken echter een wissel op het seizoen. Grote maten zijn nauwelijks verkrijgbaar. De belangrijkste rassen zijn Hass en met een groene schil. Export is zo lucratief dat exporteurs nauwelijks oog hebben voor de interne markt met als gevolg dat Spaanse exporteurs in dit gat gesprongen zijn.

Spanje profiteert van extreme prijzen
Met nog een maand te gaan voor het einde van het seizoen bereikten de prijzen voor Hass avocado's uit Malaga een recordhoogte. De prijs op het veld staat tussen de 2,30 en 3 euro per kilo, een record voor deze tijd van het jaar. Later volgen de Lamb Hass en Reed avocado's.

Spaanse exporteurs profiteren van de vertragingen die de avocado's van het zuidelijk halfrond opgelopen hebben. Daarnaast hebben andere landen rond de Middellandse Zee hun piek gehad.

Nederland: Avocadoprijzen nog extremer door weersomstandigheden Peru
Het avocado succes in een 'ongoing story' met dit seizoen structureel hoge prijzen als gevolg. Ondanks het grotere volume dat wereldwijd wordt aangeplant absorbeert de markt de avocado's goed. Momenteel zijn de prijzen helemaal extreem hoog. Door de extreme weersomstandigheden in Peru is die aanvoer gereduceerd. Prijzen voor verpakt product liggen zelfs op een niveau rond de 18-18,50 euro, wat neerkomt op bijna 1 euro per stuk. Importeurs geven aan dat momenteel de meest bizarre aanvragen voorbij komen, alleen kan niemand de vraag invullen. De verwachting is ook niet dat de situatie in enkele weken opgelost is, want de tekorten vanuit Peru kunnen nauwelijks ingevuld worden. Er wordt via een poging gedaan met luchtvracht van Mexicaanse avocado's en de eerste Braziliaanse Hass-avocado's zijn inmiddels op de markt. Chili gaat juist van de markt af en arriveert naar verwachting pas in augustus weer op de Europese markt. In deze tussenperiode stappen vooral landen als Colombia, Israël en Spanje in, waarbij met name Colombia de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het gebrek aan neerslag in Afrika leidt tot iets kleinere avocado's als gevolg van het feit dat deze bomen minder regen krijgen. Een gunstige ontwikkeling is wel dat de toenemende vraag naar verpakte avocado's ook resulteert in een vlottere verkoop van deze kleine maten.

Torenhoge prijzen in België
Ook in België worden de gevolgen van het noodweer in Peru gevoeld. De aanvoer is laag met als direct gevolg dat de prijzen hoog zijn. Voorlopig wordt geen prijsdaling verwacht, met Pasen in het vooruitzicht is de verwachting juist dat de prijzen verder zullen klimmen. De Mediterrane landen, Spanje, Marokko en Israël sluiten de seizoenen af en het duurt nog tot week 15 voordat de eerste significante volumes uit Zuid-Afrika zullen arriveren. Andere landen die aan de markt zijn: Mexico, Kenia, Brazilië en Colombia. In voorzichtige verwachtingen spreken handelaren de hoop uit dat tegen mei de situatie genormaliseerd zal zijn.

Goede markt Italië
Waar de eerste aanvoer uit Peru vorig jaar in begin maart beschikbaar was, worden de eerste luchttransporten tegen eind maart begin april verwacht. Uit Israël zijn de laatste containers gearriveerd en het zal nog een week of drie duren voordat Zuid-Afrika aan de markt komt. Ook uit andere Afrikaanse landen, zoals Kenia, is er wat aanvoer. Die landen investeren in de export van het fruit. Volgens een handelaar is de situatie echter goed. Het meest gevraagd van de groene avocado's is de Pinkerton. Uit Israël worden onder andere Ardith en Arad geïmporteerd. Peru levert vooral Fuerte, Ettinger en Zutano.

De laatste vijf tot zes jaar is de avocado ongekend populair geworden en heeft de exoot een eigen plek veroverd in de markt. Richting de zomer zal de vraag oplopen. De prijzen zijn al hoog met bijna 80 cent per stuk.

Er zijn twee typen consumenten, vertelt een handelaar. Een groep wil de hardere avocado's die langzamer rijpt, voor die doelgroep voldoet de Pinkerton. De tweede groep vraagt om een rijpe avocado. Dan voldoet de Hass.

Laser labels betalen zich nog niet terug in Zweden
De laser labels die sinds enige tijd gebruikt worden betalen zich nog niet terug. Het volume avocado's dat voorzien wordt van een dergelijk label is nog beperkt. De biologische avocado's met dit label worden aan de kassa nog regelmatig als conventionele aangeslagen omdat klanten het fruit in een tasje stoppen en de caissière het laserlabel niet ziet.
De avocadomarkt groeit als kool. Het volume is met 15 tot 20% gestegen. Vorig jaar werd een historisch volume verkocht ondanks de stijgende prijzen.

China importmarkt
Het Aziatische land importeert de avocado's uit Chili, Mexico en sinds 2015 uit Peru. Momenteel is Nieuw-Zeeland druk om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Sinds 2014 is de import explosief gestegen. Dat jaar steeg de import van 32 ton naar 1.500 ton.

Naast de invoer is er een binnenlandse teelt in de regio's Yunnan, Guanxi, Hainan en Sichuan. Hoewel er al sinds de jaren '20 van de vorige eeuw avocado's geteeld worden, is er geen commerciële teelt. Daarvoor is de kwaliteit te slecht. Dat biedt kansen voor exporteurs in productielanden.