Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Freshfel wil aangescherpte Europese wetgeving verpakkingen

"Fruit op verpakking alleen bij minstens 50% fruit"

Het imago van vers fruit wordt nog altijd te vaak door voedingsproducenten misbruikt. Op verpakkingen staan afbeeldingen van fruit, terwijl dat ingrediŽnt niet of nauwelijks aanwezig is. Dat stelt de European Fresh Produce Association Freshfel in het rapport Where is the Fruit? De organisatie pleit voor een wettelijke regeling waarbij op een verpakking alleen een afbeelding van fruit gebruikt mag worden als het product minstens 50% fruit bevat.

Freshfel onderzocht 188 producten in 13 landen van de Europese Unie. Slechts 20% bevatte 50% fruit of meer, terwijl 7% van de producten helemaal geen fruit bevatte. Bij 34% een derde van de producten bevatte minder dan 10% fruit en bij eveneens 34% had fruitgehaltes van tussen de 11% en 50%. In veel gevallen wordt de consument dus misleid omdat hij een gezonde keuze denkt te maken door voor een product met fruit op de verpakking te kiezen.

De uitkomsten zijn in strijd met met de doelstellingen van de EU-regelgeving. In EU-verordening 1169/2011 op voedselinformatie aan consumenten staat dat 'voedselinformatie niet misleidend mag zijn', terwijl de EU-verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims, bepaalt dat in de claim geen foto's, grafische voorstellingen of symbolen gebruikt mogen worden die suggereren dat een levensmiddel bepaalde eigenschappen heeft.

Freshfel wil dat de Europese regelingen aangescherpt worden. De organisatie pleit voor een wettelijke regeling waarbij op een verpakking alleen een afbeelding van fruit gebruikt mag worden als het product minstens 50% fruit bevat.

Lees hier het volledige rapport van Freshfel.

Publicatiedatum: 6-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: