Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reacties Filip Fontaine, Gaston Opdekamp en Maarten de Moor

BelOrta en Hoogstraten zien muziek in fusie

Tholen - Op 30 maart gaven de besturen van Co÷peratie Hoogstraten cvba en BelOrta cvba hun toestemming tot oprichting van een 'fusiecomitÚ'. Dit comitÚ zal namens de beide besturen besprekingen starten die uiteindelijk kunnen leiden tot een fusie. De afgelopen jaren is het veilinglandschap in BelgiŰ aardig geconsolideerd. Hoe ver zal dit gaan?

Reactie Filip Fontaine, BelOrta
Filip Fontaine, directeur van BelOrta geeft aan dat ze nog niet ver in de toekomst kunnen kijken. "We starten nog maar met de besprekingen en zijn nog niet gefusioneerd." Hij geeft aan dat ze binnen LAVA een waardevol traject hebben afgelegd dat helaas aan het stagneren is. "Vanuit die stagnatie zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Na een heel kort gesprek met Hoogstraten kwamen we op het idee om te fuseren. We hebben gekozen voor een open traject en er is verder nog niets bekend." Volgens hem zit er zeker muziek in een fusie tussen BelOrta en Hoogstraten. "Wij zijn allebei gezond en kunnen veel voor elkaar betekenen. Ook de richting die we uitgaan is deels gelijklopend. We zijn allebei vernieuwend en innoverend. Co÷peraties hebben als doel om de beste prijzen uit de markt te halen voor de telers. We zijn allebei met hetzelfde doel bezig, dus waarom zouden we het geen kans geven? We gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken."

Reactie Gaston Opdekamp, Hoogstraten
Ook Gaston Opdekamp, directeur van Hoogstraten benadrukt dat er nog niets concreet is. "Het enige is dat we toestemming hebben gehad van de raden van bestuur om met elkaar te gaan praten. Het doel van dit gesprek is een fusie, maar zo ver zijn we nog niet." Hij geeft aan dat ze elkaar al lang kennen. "We werken al vanaf 1978 samen via vormen van gastveilen, binnen LAVA en via diverse andere concrete projecten. Onze relatie is zowel close als minder close geweest. Nu is de tijd misschien rijp om verdere stappen te gaan zetten en dßt traject kan na het akkoord van de raden van bestuur ingezet worden.  De twee bedrijven hebben een gezonde financiŰle basis en kunnen vanuit die positie met elkaar gaan praten. Dit is geen scenario van 'moeten'. Dit is er een van 'willen' werken aan een sterke marktpartij."

Reactie Maarten de Moor, LAVA:
Onder LAVA vallen momenteel nog vijf leden: REO Veiling, Veiling BelOrta, Co÷peratie Hoogstraten, CLTV Zundert en LTV. Maarten de Moor van LAVA geeft aan dat de doelstelling van deze overkoepelende organisatie is om co÷peraties en veilingen dichter bij elkaar te brengen en samen te laten werken om een antwoord te bieden op de steeds grotere macht van de retailers. "Als door die samenwerkingen fusies ontstaan, hebben we voor een deel ons doel bereikt. Met deze plannen kunnen we ze dus alleen maar feliciteren." Heeft LAVA dan nog wel toegevoegde waarde als bijna al die organisaties die hieronder vallen al samenwerken? En blijft het merk Flandria bestaan? "Dat moet op termijn bekeken worden, dat kunnen we nu nog niet weten. Op dit moment verandert er niets. Zo lang er nog niet ÚÚn grote fusiebeweging is tussen alle Belgische veilingen, blijft het zo."

BelOrta
BelOrta is de grootste groenten- en fruitveiling van BelgiŰ. Dat is al te danken aan diverse fusies. De huidige organisatie ontstond in 2013 na het samengaan van Mechelse Veilingen en Co÷bra. De Mechelse Veiling was al een fusie tussen de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) en de Centrale voor Glasgroenten (CVG). Ook Co÷bra ontstond uit een fusie tussen Brava en Greenpartners. BelOrta heeft over 2016 een omzet geboekt van Ç412 miljoen.

Co÷peratie Hoogstraten
Co÷peratie Hoogstraten is uiteraard bekend om de aardbeien. Daarnaast verhandelt Co÷peratie Hoogstraten cv vooral tomaat, paprika en komkommer. Vorig jaar realiseerde de co÷peratie een productomzet van 222 miljoen euro en een zakencijfer van 272 miljoen euro, opnieuw een lichte stijging t.o.v. 2015.

Publicatiedatum: 31-3-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Misschien goed
Waar is de trots van hoogstraten gebleven
Appels leo, turnhout (email) - 31-3-2017 23:03:37


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: