Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Mogelijk hogere avocadoprijzen door vertraagde Peruaanse oogst

Voordat el Niño toesloeg, waren er hoge verwachtingen voor het Peruaanse avocadoseizoen. Er wordt nu uitgegaan van een vertraging van de oogst wegens de schade aan de infrastructuur door de zware weersomstandigheden. Ook hebben de humanitaire gevolgen van het rampweer prioriteit boven de oogst.

"Het aanbod op de Amerikaanse markt is krap, dus naar verwachting kan er een goede omzet worden gedraaid," zegt Rob Cullum van Pacific Produce. "De Europese en Britse markten gaan de gevolgen van de lage wisselkoers van de pond en de euro merken, omdat aan de verwachtingen van de telers moet worden voldaan."

De Peruaanse avocado's zijn al een poos op de markt, maar hebben nog geen grote volumes bereikt. Het merendeel van de productie is nu vertraagd door de zware neerslag. Peru exporteert echter nog steeds avocado's. Peru is een groot land, wat betekent dat het niet in elk Peruaans teeltgebied zo zwaar heeft geregend. Ondanks dat blijft de schade aan de infrastructuur een probleem.

Deze situatie kan ervoor zorgen dat de prijzen voor avocado's in de Europese en Britse markten gaan stijgen. Rob Cullum denkt dat nu de vraag zich aandient in hoeverre de consumenten bereid zijn om mee te gaan in deze prijsstijgingen voordat ze ervoor kiezen om geen avocado's meer te kopen.

"Als telers zien we liever niet dat de consumptie terug loopt. Dat zou zonde zijn, gezien er in de afgelopen 10 jaar zoveel groei in deze sector is geweest. Uiteindelijk hebben we echter geen invloed op de wisselkoers. De waarde van de euro en de Britse pond heeft de grootste impact op de uiteindelijke prijs voor de consument."

"Producerende landen als Zuid-Afrika en Peru zouden er niets van merken als consumenten zouden stoppen met het kopen van avocado's. Er is in de wereldmarkt genoeg vraag naar avocado's om in ieder geval voor de komende paar jaar te compenseren voor het gemis van de afzetmarkten van Europa en het Verenigd Koninkrijk," legt Rob Cullum uit.

Vorig jaar had Peru tot week 11 445 containers geëxporteerd. Dit jaar is er sprake van een afname van 20% tot 352 containers. Dit is echter vooral een indicatie van de vertraagde start. Het exportvolume geeft zodoende niet per se de staat van de oogst zelf weer.

"Een bijkomend voordeel is dat de avocado een stevige fruitsoort is, die zelfs met deze hoeveelheid neerslag aan de boom kan blijven hangen. Als het droog genoeg is om te oogsten, zal de kwaliteit van de avocado's nog steeds goed zijn," zegt Rob Cullum tot slot.

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk

Publicatiedatum: 31-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: