Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavië biedt kansen voor geconditioneerde fruitopslag

Sinds kort beschikt Nederland over een ambassadekantoor in Moldavië. De toegenomen politieke en economische stabiliteit in dit land leiden ertoe dat Nederland de economische banden met dit kleine Oost-Europese land aanhaalt. Samen met de tijdelijk zaakgelastigde gevestigd in de hoofdstad van Moldavië, Chisinau, ondersteunt de ambassade bedrijven en organisaties met handelsinteresse voor Moldavië. Over enkele maanden wordt het nieuwe ambassadekantoor in Chisinau officieel geopend.

"De opening van het ambassadekantoor in Chisinau komt voort uit de toegenomen politieke belangstelling en relevantie van de regio's rondom Europa voor Nederland", vertelt Huub Drabbe, Hoofd Economie van de Nederlandse ambassade in Boekarest aan. "Het land is sinds eind 2016 op economisch en politiek gebied stabieler geworden. Er is meer vertrouwen gekomen van internationale instellingen, zoals het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Europese Unie."

Kansen voor Nederlandse bedrijven
Moldavië komt in aanmerking voor Nederlandse ontwikkelingsprogramma's, ook gericht op het bevorderen van handel en investeringen, de zogenaamde Private Sector Development (PSD-) programma's. "Ondernemers uit Nederland kunnen bijvoorbeeld voor export naar Moldavië, of investeringen in dat land, financiële ondersteuning krijgen van de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden), projecten ontwikkelen in het kader van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) of via de FDOV (Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid, red.)", aldus Drabbe. Ook staat de DHI-regeling van de RVO open voor Nederlandse demonstratieprojecten of haalbaarheidsstudies in Moldavië.

De landbouwsector is belangrijk in Moldavië. De EU is de grootste handelspartner van Moldavië is geworden. Dat is echt een ommezwaai. Voorheen gingen de meeste producten naar Rusland en Oekraïne." Moldavië kan interessant zijn voor bedrijven op het gebied van onder meer irrigatietechnologie, plantaardig uitgangsmateriaal, verpakkingsmateriaal en koeltechniek. Dat laatste is toepasbaar in de fruitteelt voor een meer geconditioneerde productopslag.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: