Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Investeren in mentale beschikbaarheid van product belangrijk

Tholen - Twintig jaar geleden was Amazon nog een boekhandel en speelde e-commerce geen rol in supermarktland. De grote ketens bouwden aan hun imperium en hypermarkten groeiden als kool. Bryan Roberts van TCC Global begint zijn presentatie tijdens het Global Berry Congress met een terugblik. In de afgelopen twee decennia is er veel verschoven en om de verkoop van zachtfruit te vergroten is niet alleen fysieke beschikbaarheid belangrijk. Mentale beschikbaarheid is minstens zo belangrijk.

De consument is veranderd en stelt hogere eisen aan de supermarkten. Recente voorbeelden daarvan zijn de courgettecrisis van begin dit jaar in het Verenigd Koninkrijk. Nadat Zuid-Europa getroffen werd door slecht weer, droogde de aanvoer van courgettes op en werden consumenten geconfronteerd met lege schappen. "Consumenten verwachten een jaarrond beschikbaarheid," vertelt Bryan. Een tweede voorbeeld is het bericht op sociale media waarin een moeder haar verontwaardiging uit. In de Alfabet-aardappelen van Tesco ontbreken enkele letters, waardoor ze de naam van haar zoontje niet kan spellen.


Bryan Roberts van TCC Global.

Revolutie in retail
Na de revolutie in de Europese retail, waaronder de opkomst van discounters, voorziet Bryan dat deze trend ook in andere werelddelen de markt opschud. "Aldi heeft het landschap in Australië veranderd," vertelt hij. "Lidl zal in de Verenigde Staten de grootste verandering te weeg brengen sinds de start van Walmart." De hypermarkten worden ondertussen geconfronteerd met nog een probleem: de concurrentie van online. "Om zich te onderscheiden van een Aldi en Amazon presenteren hypermarkten zich als 'de beste in vers'," weet Bryan. "De verse producten is de belangrijkste reden om nog naar een hypermarkt te gaan."

"Een klant besteedt tijd, geld en emotie aan het winkelen," vervolgt Bryan. "Als we er voor kunnen zorgen dat er minder tijd en geld geïnvesteerd hoeft te worden, wordt de consument gelukkiger." Om succesvol te zijn in deze veranderende markt is het belangrijk om nieuwe doelgroepen aan te spreken, nieuwe manieren te presenteren om producten te verwerken en nieuwe plaatsen in de supermarkt te krijgen.

Mentale beschikbaarheid
Een voorbeeld is de hersluitbare verpakking voor blauwe bessen. "Blauwe bessen zijn de ideale snack," vervolgt Bryan. "De hersluitbare verpakking voorkomt dat je handtas een rotzooi wordt als je de bessen meeneemt." Daar ligt volgens hem nog ruimte voor innovatie.

Een laatste punt is de beschikbaarheid van een product. Het gaat dan al lang niet meer om de fysieke beschikbaarheid. Natuurlijk is het belangrijk om een jaarrond aanbod te hebben, maar de mentale beschikbaarheid is net zo belangrijk. Denkt de consument aan je product, is de vraag die positief beantwoord moet worden. Bryan illustreert dit met een voorbeeld. Hoewel whisky jaarrond goed verkrijgbaar is, wordt er niet meer van verkocht tijdens een WK voetbal. Waarom? Alle mannen gaan aan het bier. De mentale beschikbaarheid van whisky rond het WK is niet goed.