Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
VS: appelprijzen stijgen zo aan einde van seizoen

Nu aan het einde van het seizoen de appels van Washington in opslag worden geplaatst, gaan mogelijk de prijzen iets toenemen.

"Er zijn dit jaar veel appelen geoogst. De productie van Red Delicious is bijvoorbeeld jaar op jaar met 18% gestegen. Bijna alle rassen hebben op dezelfde manier een toename gezien of zijn in vergelijking met vorig jaar zelfs nog meer in volume toegenomen," zegt David Henze van Holtzinger Fruit in Yakima, Washington. "Over het algemeen hadden we eerder iets meer aanbod dan vraag, waardoor de prijzen zijn gedaald. Gelukkig zien we nu dat de prijzen zich iets herstellen."Markt wordt sterker
De stijgende vraag op de wereldmarkt zorgt ervoor dat de prijzen jaar op jaar iets zijn gaan stijgen. "Premium Red Delicious-appelen gaan in de komende paar weken waarschijnlijk in prijs toenemen. Doordat de markt sterker wordt, komen wij weer op schema voor onze aanvankelijk gestelde prognoses," zegt Henze. Meer buitenlandse vraag naar  Red Delicious
Ondanks dat de vraag naar Red Delicious in de VS is afgenomen, vindt het grootste deel van het volume zijn weg naar exportmarkten waar de vraag nog steeds toeneemt. "We merken dat ook bij andere appelrassen de vraag nog steeds aanhoudt," zegt Henze. Volgens de teler zijn lucratieve markten voor de export van Red Delicious onder andere India en andere delen van Azië. 

"Er is altijd vraag naar Honey Crisp, al had dit appelras eerder dit jaar veel last van kurkstip. Daardoor is de Honey Crisp nu mogelijk een appel met meer vraag dan aanbod, in ieder geval tot we met de nieuwe oogst beginnen." Honey Crisp-appelen lijken samen met Gala en andere clubrassen op weg te zijn om de plaats van de Red Delicious in te nemen. "In de VS lijken nieuwe, zoetere appelrassen populairder bij consumenten te worden," aldus Henze.

Als hij vooruitblikt op de trend qua prijzen, verwacht Henze niet dat er aan het einde van het seizoen grote veranderingen plaats gaan vinden, zoals dat in de afgelopen jaren wel is gebeurd. "We hebben in het verleden aan het eind van het jaar sterke prijsstijgingen gezien, die begonnen op het moment dat het aanbod vanuit bewaring afnam. Ik denk dat de vraag en de daarop volgende ontwikkelingen qua prijs stabiel zullen blijven tot de volgende oogst begint. Maar we hopen natuurlijk altijd dat de prijzen nog iets hoger worden," zegt David Henze tot slot.  

Voor meer informatie:
Dave Henze
Holtzinger Fruit Company
+1 509 457 5115
henzed@holtzingerfruit.com
www.holtzingerfruit.com

Publicatiedatum: 20-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: