Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abrikozenvolumes Murcia mogelijk verdubbeld

Spanje rekent op grotere steenfruitproductie

Eind april breekt in Murcia het steenfruitseizoen aan met de eerste volumes abrikozen, perziken en nectarines. Het heeft geregend in periodes dat het nodig was en we hebben voldoende koude uren gehad. We verwachten dan ook een oogst van hoge kwaliteit met goed gevormd, gezond fruit," vertelt Joaquín Gómez, voorzitter van Apoexpa.

De volumes zijn veel groter dan vorig seizoen. Volgens Gómez is dit niet te danken aan een groter areaal (dit is onveranderd gebleven) maar aan het feit dat er geen vorstschade is geweest, wat in 2016 wel het geval was. Om deze reden zal de abrikozenproductie dit seizoen mogelijk verdubbelen aangezien de abrikozenteelt vorig seizoen het zwaarst getroffen werd door de vorst. De volumes perziken en nectarines zullen in mei met 25.000 ton groeien.

Na steenfruit is de export van druiven naar China een nieuwe uitdaging
Nadat Spaans steenfruit vorig jaar toegang tot de Chinese markt kreeg, werden de eerste volumes perziken, nectarines, paraguayo's en pruimen geëxporteerd.

"De geëxporteerde rassen werden zowel tijdens het transport als op hun bestemming gecontroleerd. De producten werden goed op de markt ontvangen. We maken kleine stappen vooruit wat betreft de export naar China omdat we nog steeds logistieke verbeteringen door moeten voeren, wat de grootste beperkende factor is. In april zullen we de mogelijkheid voor het transport per spoor bespreken,'' vervolgt Gómez. 

Ondertussen blijft ook de export naar overige derde landen groeien. Zo werden er 12.000 ton perziken en nectarines en 18.000 ton pruimen naar Brazilië geëxporteerd. Daarnaast werden er vorig jaar ook nog 1.800 ton steenfruit en ruim 3.000 ton druiven naar Zuid-Afrika geëxporteerd. 

De volgende stap is de druivenexport naar de Chinese markt, aangezien druiven volgens de statistieken de meest geïmporteerde fruitsoort in dit land zijn. "We doen ons best om de ondertekening van de protocollen te bespoedigen zodat we kunnen starten met de druivenexport. We hebben hoge verwachtingen voor dit product."

Publicatiedatum: