Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gabrie van Eeden, Goede Hoop Citrus

Grootste citruspakstation Citrusdal gaat voor nieuwe variëteiten

Goede Hoop Citrus is ontstaan uit de Citrusdal coöperatie die in 1926 werd opgericht. Vandaag de dag is het één van de grootste citruspakstations in Zuid-Afrika, waar de producten van ruim 50 citrustelers worden gesorteerd, verpakt en gedistribueerd. 

Met volumes die jaarlijks oplopen tot 75.000 - 85.000 ton is het het grootste pakstation van de Westkaap. Het biedt eveneens gratis aanvullende diensten aan zijn telers. Het bedrijf is aangesloten bij bedrijven zoals APL Cartons (verpakkingsmaterialen), Cape Fruit Coolers, Citrus Juices Pty en Goede Hoop Fruit Marketing. 

Vorig week werd begonnen met het verpakken van de eerste satsuma's voor de EU. Er zijn drie pakstations in Citrusdal, die elk gedurende het piekseizoen dagelijks ongeveer 2.900 kratten van 400 kilo verwerken. De overige volumes worden verwerkt in een aangesloten pakstation in Citrio in het nabijgelegen Eendekuil.

De telers van het bedrijf leveren traditionele satsuma-, clementine- en mandarijnenrassen, zoals het middel late ras Fairchild en de late rassen Mor en Orri, evenals verschillende navelrassen, Valencia's, mineola's en citroenen. In het kader van het project BIG ('Belegging in Groei) moedigt Goede Hoop Citrus zijn telers aan nieuwe rassen aan te planten, zoals M7 navel, Nadorcott en Mandalate.

De telers van het bedrijf zijn ook gestart met de teelt van een totaal nieuw ras, de Leanri mandarijn, waarvoor veel belangstelling is en die in Zuid-Afrika door Citrogold op de markt is gebracht. Tot 2020 zal het areaal op het zuidelijk halfrond beperkt blijven tot 2.200 hectare. In de Westkaap rijpt het ras tussen half juni en half juli, wat ongeveer vier weken later is dan in de noordelijke teeltgebieden. 

Naar verwachting zullen de 800 hectare die naar aanleiding van dit initiatief zijn aangeplant de komende twee tot vier jaar productief worden.



"Ongeveer 70% van ons volume wordt geëxporteerd," legt directeur Gabrie van Eeden uit, die eveneens verantwoordelijk is voor de marketing. "We verkopen ons citrus aan de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Rusland en sinds kort ook aan China. We proberen ook nog steeds om de Indiase markt verder te ontwikkelen. Australië is onze grootste concurrent op de lucratieve Amerikaanse markt." 

De Verenigde Staten zijn een groeimarkt voor easypeelers en navels. Deze laatste categorie is goed voor 80% van de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar deze markt. De export naar Amerika start in week 16 met satsuma's. De Midknights zijn veelal bestemd voor de Chinese markt.



"We kijken altijd uit naar nieuwe markten," vervolgt Van Eeden. "We hebben een gezonde balans en moeten allereerst zorg dragen voor onze eigen efficiëntie en effectiviteit. We willen onszelf nog meer onderscheiden van andere Zuid-Afrikaanse leveranciers."

In zijn pakstations maakt het bedrijf intensief gebruik van automatisering, bijvoorbeeld door gebruik te maken van optische sorteermachines. Hierdoor wordt menselijk falen uitgesloten zodat er een optimaal consistent resultaat wordt bereikt dat beantwoordt aan de specificaties van de klant. In alle pakstations is een ingenieur en een team van technici aangesteld voor het onderhoud van de machines. Het bedrijf is één van de pioniers op het gebied van narijping (het heeft een capaciteit om 16.000 kratten te rijpen) en is het eerste bedrijf dat automatische verpakkingsapparatuur gebruikt.



Via het Goede Hoop Citrus Empowerment Trust behoort 17,1% van het bedrijf toe aan de werknemers die hierdoor aandeelhouders zijn. Gedurende de laatste acht jaar heeft de Goede Hoop Citrus zijn aandeelhouders dividend uitbetaald. Aanvankelijk gold deze mogelijkheid alleen voor werknemers die langdurig in dienst waren maar in 2015 werd een nieuwe stap gezet om dit uit te breiden naar seizoenskrachten die gedurende 15 jaar of langer voor het bedrijf werkzaam zijn geweest.

Gezien zijn lange geschiedenis in Citrusdal, voelt de Goede Hoop Citrus een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn personeel en de lokale gemeenschap. De 980 seizoenskrachten van het bedrijf zijn allemaal uit het district afkomstig en er wordt geen gebruik gemaakt van koppelbazen (arbeidsbemiddeling is een zeer controversiële praktijk in Zuid-Afrika). Het vaste personeelsbestand bestaat uit 96 werknemers. 

"Goede Hoop Citrus dankt zijn succes aan zijn liefde voor twee zaken: producten en mensen," besluit Van Eeden.

Voor meer informatie: 
Gabrie van Eeden
Goede Hoop Citrus
Tel: +27 22 921 8100
Publicatiedatum: