Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overzicht van week 12 op de importmarkt van Sjanghai

Sjanghai: Hoge prijzen voor avocado's en grapefruit

Onlangs werd de regio van Sjanghai getroffen door zware, aanhoudende neerslag. Aanvankelijk was de omzet van alle importproducten op de markt vertraagd. Het gat dat door de weersomstandigheden in de markt was ontstaan, is echter opgevuld met avocado's uit Mexico en Chili en grapefruit uit Israël. Zowel de omzet als de prijzen van deze producten zijn daardoor snel aan het toenemen.Op dit moment bevinden landen die avocado's produceren, zoals Mexico en Chili, zich in een periode tussen twee seizoenen. Het aanbod aan avocado's in China is daardoor relatief laag. De prijs voor een zak met zes kilo avocado's (ongeveer 30 stuks) staat in de markt van Sjanghai al vier weken lang op ongeveer 330 yuan (€44). Met de aankomst van nieuwe ladingen zijn de prijzen met 10 tot 20 yuan (€1,33 tot €2,68) gedaald. Ondanks dat is de prijs voor 6 kilo Mexicaanse avocado's nog steeds tussen de 310 en 330 yuan (€41 en €44), terwijl een zak van 4 kilo (ongeveer 20 stuks) aan Chileense avocado's een prijs krijgt van tussen de 210 en 220 yuan (€22 tot €29). De omzet hiervan verloopt op dit moment soepel.


Mexicaanse avocado's

Er geldt een vergelijkbare situatie voor Israëlisch grapefruit. Het aanbod aan grapefruit op het noordelijk halfrond neemt geleidelijk af, terwijl het oogstseizoen voor grapefruit in Zuid-Afrika nog niet is begonnen. Hierdoor is er ook met betrekking tot grapefruit een aanbod dat lager ligt dan de vraag. Trays met 18 kilo (40 stuks) aan Israëlisch grapefruit die onlangs op de markt kwamen, raakten met een prijs van ongeveer 270 yuan (€36) zeer snel uitverkocht. Ook hebben Israëlische mandarijnen nooit eerder zulke sterke marktomstandigheden gehad. Dozen met 10 kilo aan mandarijnen hebben prijzen van 200 yuan (€27) en draaien net als grapefruit een snelle omzet.


Israëlisch grapefruit


Israëlische mandarijnen

Het seizoen voor appelen op de Chinese markt werd geopend door Chileense Gala's. Het aanbod op de Chinese markt is in de afgelopen twee weken afgenomen, maar ondanks dat is er weinig animo onder Chinese consumenten voor de appelen. De reden hiervoor is omdat appelen uit Nieuw-Zeeland op de markt zijn gekomen, die eerder rijp zijn geworden dan verwacht. Ook worden er nog steeds Amerikaans een Franse appelen verkocht. 

Premium fruit heeft een prijs van 250 yuan (€33), terwijl speciale appelrassen prijzen krijgen van 270 yuan (€36). De 1130 appelen worden verkocht in dozen van 18 kilo. De omzet van de appelen loopt traag. Het aanbod uit Nieuw-Zeeland leunt op de reputatie van de betere smaak om zich in het premium segment te plaatsen. Het appelras dat zo vroeg uit Nieuw-Zeeland kwam is de Breeze-appel. Dit ras had een prijs van 420 yuan (€56) per doos van 18 kilo (80 stuks). Ook de Queen-appelen zijn traditioneel gezien bestemd voor het hogere marktsegment en hadden stabiele prijzen tussen de 390 en 400 yuan (€52 tot €53), waarbij een doos van 18 kilo zo'n 90 stuks bevat. De omzet van deze appelen ging relatief soepel. Chileense Gala

De eerste lading aan ANGELINO werd verkocht zodra deze op de markt van Shanghai kwam. Een doos van 9 kilo met 48 stuks had een standaardprijs van ongeveer 170 yuan (€23). De omzet hiervan ging goed. Als gevolg hiervan is de omzet van Chileense PINK DELIGHT iets afgenomen ten opzichte van de vorige week, al heeft deze appelsoort nog steeds een prijs van 200 yuan (€27) per 48 stuks.

De nieuwe Chileense nectarines deden het deze week goed op de markt van Sjanghai. Hoewel het voor het eerst is dat Chileense nectarines op de markt worden geplaatst, vinden ze nu al gretig aftrek. De reden hiervoor is de uitstekende smaak en omdat het nectarineseizoen op zijn eind loopt. Op 23 maart organiseerde de Chileense Kamer van Koophandel in China een evenement in Beijing ter promotie van Chileense nectarines en avocado's. Het evenement werd georganiseerd door Jin Long, die voor een Chinese dochteronderneming van het Chileense exportbedrijf Gesex werkt. "Hoewel Chili vorig jaar al officieel begon met de export van nectarines naar China, komen ze pas aan het einde van dit seizoen op de markt. De reden hiervoor is dat de benodigde procedures pas in de lente voltooid gaan zijn. De voornaamste rassen zijn de Arctic Snow en de August Red, die geel vruchtvlees bevat. Het nieuwe seizoen begint in oktober/november van dit jaar en zal een eind aan de schaarste in de Chinese markt maken."


Chileense nectarines


Publicatiedatum: 30-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: