Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiest u voor proeftijd? Zorg voor duidelijke uitleg

Neemt u een medewerker in dienst met een tijdelijk contract? In contracten voor minder dan zes maanden is een proeftijd niet toegestaan. Natuurlijk kunt u dit oplossen door een contract van zes maanden en één dag aan te bieden, maar let hierbij op.

Neemt u in een tijdelijk contract met een duur van minimaal zes maanden een proeftijd op (bijvoorbeeld zes maanden en één dag)? Leg dan ook duidelijk en helder vast dat het níet om een halfjaarcontract gaat. Dit is een belangrijke voorwaarde. Doet u dit niet? Dan kan namelijk de proeftijd alsnog nietig worden verklaard. Dit overkwam een ondernemer onlangs. Het Hof deed uitspraak.

De zaak
In dit specifieke geval had de werkgever het volgende in de arbeidsovereenkomst staan: "Werknemer treedt met ingang van 11 februari 2016 in dienst voor bepaalde tijd van 6 maanden. De arbeidsovereenkomst eindigt derhalve van rechtswege, zonder dat opzegging is vereist, op 11 augustus 2016."
In het contract was ook een proeftijd opgenomen. Op 10 maart 2016 maakte de werkgever hier gebruik van door het contract met directe ingang op te zeggen.

Schadevergoeding

De werknemer merkte op dat de werkgever het contract niet zomaar kon opzeggen, omdat de proeftijd in een halfjaarcontract nietig is. Hij eiste ook een schadevergoeding vanwege deze "onrechtmatige opzegging".

De uitspraak

Het Hof vond dat uit het contract niet opgemaakt kon worden of de werkgever "zes maanden en één dag" bedoelde. Hij had beter moeten omschrijven of het contract "tot" óf "tot en met" 11 augustus 2016 liep. Het Hof oordeelde uiteindelijk dat de werknemer ervan uit mocht gaan dat het contract voor een halfjaar was aangegaan.
Kortom: de werkgever had duidelijker moeten zijn tegen zijn werknemer. Uiteindelijk werd hem een schadevergoeding opgelegd van drie maandsalarissen.

Taalkundige uitleg van het Hof

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om uw arbeidscontract van uw werknemers duidelijk te formuleren.
Neem bij twijfel altijd contact op met ADN (voor ADN leden): (070) 351 21 06.

Bron: www.Rendement.nl / Flynth

Publicatiedatum: