Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: Brexit ingrijpende gevolgen voor glasgroentensector

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal grote gevolgen hebben voor Nederlandse voedsel- en landbouwbedrijven. De Rabobank onderzocht de mogelijke effecten van de Brexit op de export over Het Kanaal.

Veel hangt af van de onderhandelingen
Nederland is een van de belangrijkste leveranciers van voedsel- en landbouwproducten aan het Verenigd Koninkrijk, dat voor slechts 60 procent zelfvoorzienend is qua voedsel. Er zal de komende jaren intensief worden onderhandeld over het toekomstig handelsbeleid van het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van de EU en de rest van de wereld.



Glasgroente
De Brexit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse glasgroentensector. Het Verenigd Koninkrijk is voor verse groenten grotendeels afhankelijk van import. De zelfvoorzieningsgraad voor tomaten ligt bijvoorbeeld op 20% en voor paprika op 11%. Van de geïmporteerde tomaten komt 89% uit EU-landen. Voor komkommers ligt dat percentage zelfs op 98%.



Mogelijke gevolgen van prijsstijging
Door invoerheffingen voor producten uit de EU zullen de prijzen van Nederlandse en Spaanse groenten in het VK stijgen. Dit kan verschillende gevolgen hebben:
  • Britse consumenten gaan door deze prijsstijging minder groenten eten.
  • Leveranciers worden gedwongen hun prijzen en marges aan te passen.
  • Britse afnemers passen verpakkingseenheden aan, waardoor consumenten minder volume krijgen voor dezelfde prijs. Hierdoor nemen invoervolumes af.
  • Teelt in het VK wordt aantrekkelijker, waardoor de concurrentie van groenten uit het VK groter wordt. Anderzijds schept dit ook kansen voor Nederlandse ondernemers die in het VK willen gaan telen.
  • Consumenten bezuinigen op duurdere producten, een productgroep waarin Nederlandse telers uitblinken.
  • De positie van de EU-landen tegenover niet EU-landen verandert, omdat die landen al met invoerheffingen te maken hebben. Hierdoor verbetert de positie van landen als Marokko en Turkije.
Druk op Britse pond
De Britse munt zal naar verwachting door de Brexit verder onder de druk komen te staan. Een lagere wisselkoers leidt tot duurdere import voor de Britse consument en druk op de vraag naar Nederlandse voedingsproducten. Internationaal zullen Nederlandse producenten extra concurrentie ervaren van Britse producenten die profiteren van de lagere koers van hun munt.

Maatregelen die import moeilijker maken
De Brexit kan leiden tot maatregelen die de import moeilijker en eventueel duurder maken. Denk bijvoorbeeld aan extra douaneformaliteiten en controles op ziekten. Dit kan gevolgen hebben op de snelheid van levering, terwijl dit juist een sterk punt is van de Nederlandse keten.

Rabo Research voorziet drie scenario's
De informatie uit dit artikel is gebaseerd op een onderzoek van Rabo Research naar de impact van de Brexit. In dit onderzoek komen drie mogelijke scenario's naar voren als uitkomst van de onderhandelingen:
  • een situatie waarbij weinig tot niets verandert
  • een situatie waarbij exporteren naar het VK moeilijker wordt door invoerheffingen
  • een situatie zoals in Nieuw-Zeeland, waarbij importtarieven voor alle agrarische producten verdwijnen
Voor meer informatie:
www.rabobank.nl
Publicatiedatum: